Brokerii cer incetarea autofinantarii CNVM si trecerea la statutul de institutie publica
Data publicarii: 23-07-2008 | Finante-BanciAsociatia Brokerilor cere, intr-un comunicat publicat marti, incetarea autofinantarii CNVM, suspendarea comisionului de 0,08% la tranzactiile pe piata de capital si finantarea de la stat a institutiei, pentru garantarea independentei, prevenirea abuzurilor si incurajarea plasamentelor pe Bursa.
"Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie, in mod firesc, controlat de reprezentantii statului", se spune in comunicat.
Propunerea Asociatiei Brokerilor a venit ca reactie la informatiile prezentate recent in mass media, privind salariile foarte mari pe care le primesc angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Asociatia Brokerilor mentioneaza ca, desi CNVM se autofinanteaza din banii investitorilor si cei ai institutiilor pietei de capital, acestia nu au nici un cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc banii, lucru care duce la abuzuri.
Autorii comunicatului aduc in sprijinul demersului lor reglementarile europene, care cer ca supraveghetorii pietelor de capital sa fie institutii publice, finantate de catre stat.
"Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital (MiFID), autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara", se precizeaza in comunicat.
De asemenea, brokerii cer suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% perceput de catre CNVM pentru tranzactiile pe Bursa, pentru a incuraja prezenta investitorilor pe piata de capital, in contextul crizei financiare mondiale.
Comisioanele CNVM, o povara pentru dezvoltarea bursei
"Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuilelile intermediarilor, care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital", se mai arata in comunicatul Asociatiei Brokerilor.
Asociatia Brokerilor mai solicita Ministerului Finantelor Publice sa reduca impozitul pe profitul obtinut pe piata de capital, de la 16%, la o cota unica de 1%, pentru o perioada de cel putin trei ani, pentru atragerea banilor catre piata de capital si finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri