Cum sa-ti spionezi in mod inteligent angajatii

Data publicarii: 23-07-2008 | HR/Cariere

Vanzarile de soft pentru monitorizarea activitatii angajatilor cresc exponential. Tot mai multe companii decid sa faca acest pas, dar nu toate stiu cum sa o faca inteligent, noteaza Capital.

Mai mult ca sigur, subiectul monitorizarii activitatii online a angajatilor este unul dintre cele mai delicate. Managerii nu vorbesc despre asta, iar angajatii incrunta din sprancene cand vine vorba despre asemenea practici.

Inainte ca fiecare dintre noi sa spuna ca o asemenea masura nu s-ar cuveni sa-i fie aplicata tocmai lui, cateva cifre:

Potrivit datelor furnizate de compania IT Secure Pro, distribuitor in Romania al unor solutii de monitorizare a traficului in retele, navigatul pe site-uri care nu au legatura cu activitatea desfasurata de angajati cauzeaza pierderi de productivitate de 40% in fiecare an. Aceeasi sursa preia studii care arata ca 58% din spionajul industrial se realizeaza de catre sau prin intermediul unui angajat sau fost angajat al companiei-tinta. 70% din traficul generat pe site-urile pentru adulti este realizat intre orele 9 si 17.

Un studiu comandat de compania Proofpoint si realizat recent de compania de cercetare de piata Forrester Research arata ca 44% din companiile americane au investigat intern, in ultimul an, cel putin un caz de scurgere de informatii confidentiale, iar un sfert din acestea au dat afara angajati in urma rezultatelor anchetelor interne. 14% din companiile chestionate de Forrester si-au sanctionat angajatii pentru ca au abuzat de utilizarea site-urilor de "media sharing" - distributie de fisiere pe internet prin intermediul unor site-uri dedicate, cum ar fi You Tube. Aproape tot atatea (13%) si-au penalizat angajatii pentru ca au abuzat de retelele de social networking, iar mai mult de un sfert din companiile listate la bursa (27%) au admis ca informatii si date financiare confidentiale au aparut pe bloguri inaintea prezentarii oficiale a acestora. Prin urmare, 41% din marile companii supuse studiului admit ca au angajat, in ultimul an, personal dedicat pentru a urmari e-mailurile angajatilor.

Cifrele de mai sus sunt considerate de multi angajatori tot atatea motive pentru a decide sa instaleze programe cu ajutorul carora sa-si spioneze angajatii. "La nivel international, vanzarile de software de monitorizare au crescut exponential, cu mult peste vanzarile de pe piata americana", spune Douglas Fowler, presedinte al SpectorSoft, producator de asemenea solutii, importate in Romania prin IT Secure Pro. "Fata de perioada 2006 - 2007, am inregistrat o crestere de 44%, iar in primele sase luni ale acestui an, cresterea fata de perioada similara a anului trecut a fost de 55%", adauga acesta.

Contrar parerii multora, daca un angajator decide sa adopte o astfel de solutie, angajatii nu au cum sa realizeze ca sunt monitorizati. Activitatea se desfasoara la nivel de retea, de multe ori nu este necesara instalarea unui "client" pe PC-urile angajatilor, iar daca acesta este instalat, drepturile de utilizator stabilite prin configurarea protocoalelor de acces nu permit depistarea acestuia.

Totusi, un angajator destept isi va lua masuri de precautie. Spre deosebire de Statele Unite, unde spionatul angajatilor este cvasi-legal, in Uniunea Europeana, lucrurile stau putin diferit. Anul trecut, o angajata a unui liceu din marea Britanie a castigat, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, procesul intentat angajatorului pentru ca ii spiona e-mailurile. Colegiul la care lucreaza a fost obligat la plata a 6.000 de lire sterline daune pentru incalcarea drepturilor omului. Motivul pentru care instanta i-a dat dreptate angajatei? Angajatorul ar fi trebuit sa o informeze ca activitatea sa este monitorizata.

58% din spionajul industrial se realizeaza de catre sau prin intermediul unui angajat sau fost angajat al companiei-tinta

Supraveghere

Intrebarile la care raspund softurile de monitorizare:

  • Care angajati isi petrec cel mai mult timp pe internet?
  • Cine trimite cele mai multe fisiere atasate la email?
  • Cine converseaza cel mai mult pe chat?
  • Cine salveaza documente pe stick-uri USB?
  • Ce cauta angajatii pe internet?
  • Cine tasteaza cel mai mult?
  • Cine descarca muzica si fisiere mari?
  • Cine isi ia cele mai lungi pauze?
  • Cine pleaca devreme acasa?

Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: