Imprumutul de pe card arde rau la buzunar

Data publicarii: 24-07-2008 | Finante-Banci

Mai ieftin ca un card de credit, dar mai scump decat un credit de consum, descoperitul de cont vine in ajutorul celor care au nevoie de bani pe termen scurt, noteaza Adevarul. Cine are nevoie de bani, dar nu are timp sa treaca pe la banca pentru a lua un credit, are la dispozitie facilitatea de descoperit de cont (overdraft). Practic, clientul beneficiaza de o linie de credit atasata unui card de salariu, in limita stabilita intre angajator si banca emitenta.

Finantarea se acorda in functie de veniturile salariale ale angajatului, de regula, nu mai mult de douasprezece salarii sau in limita unei sume maxime ce poate fi imprumutata. Unele banci ofera facilitatea de overdraft si pentru cardurile de debit simple, altele decat cele de salariu, caz in care plafonul de creditare maxim este exprimat ca suma fixa.

Dobanda pentru fiecare zi

Clientul intra pe descoperit de cont atunci cand foloseste cardul la cumparaturi sau retrage numerar, iar fondurile sale proprii au fost deja utilizate. Pentru finantarea suplimentara de care beneficiaza, banca percepe un cost mai mare, insa, doar in cazul unui credit de consum, situatie in care clientul ar rambursa lunar o anumita suma, iar dobanda se aplica numai la soldul ramas.

In schimb, institutia de credit calculeaza dobanda pentru fiecare zi de utilizare a overdraftului, iar la final de luna retrage automat din contul clientului suma datorata. Daca dobanda nu este achitata lunar, se adauga datoriei si se ajunge in situatia de a plati dobanda la dobanda.

Negocierea scade taxele

"Overdraftul este mai scump fata de un credit de nevoi personale pentru ca reclama mai putine documente si este, deci, mai riscant", explica Dragos Cabat, presedintele CFA. Nivelul dobanzii pentru descoperire de cont autorizata este negociabil in relatia cu angajatorul platitor de salarii, in functie de complexitatea relatiilor de afaceri intre parti. In cazul in care clientul cere direct bancii aceasta facilitate, dobanda este mai mare comparativ cu cea atasata unui card de salariu.

In cazul BRD, de exemplu, dobanda la descoperit de cont autorizat se ridica la 23% pe an. Pentru un descoperit de cont individual la BCR, dobanda ajunge la 22% pe an, iar pentru un descoperit de cont autorizat (prin angajator) - la 20% pe an. Limita maxima de credit nu poate depasi 5.000 de euro pe luna.

La ABN Amro, pentru un descoperit de cont autorizat in lei, dobanda standard este de 26% pe an, dar poate cobori, in functie de companiile care negociaza cu banca, la 17,95% pe an.

Sunt si banci care practica dobanzi mai mici de 20% pentru descoperitul de cont autorizat. In cazul CEC Bank, de exemplu, dobanda este de 14% pe an pentru cardurile cu overdraft. Pentru salariati, plafonul maxim al limitei este de noua salarii lunare nete.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: