Pensia privata, garantia unui credit la batranete

Data publicarii: 24-07-2008 | Finante-Banci

Daca in prezent un pensionar poate accesa un credit mai mic decat un angajat din cauza venitului scazut, in viitor aceasta situatie s-ar putea schimba, noteaza Cotidianul.

In viitor, banii stransi de romani in conturile Pilonului II si III de pensii pot reprezenta o garantie pentru acordarea unui imprumut bancar pe termen mai lung, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Banii stransi in contul pensiei private obligatorii si facultative reprezinta un venit cert pentru banca", mai spune Baltazar.

Daca in prezent un pensionar poate accesa un credit mai mic decat un angajat, in principal din cauza venitului scazut, in viitor acest fapt ar putea disparea. Pensia publica in viitor va fi undeva la 35% din salariu, iar cea privata obligatorie, la 20%. Deci persoanele care doresc sa-si creasca pensia trebuie neaparat sa incheie si o pensie facultativa.

Iar in acest caz, un procent investit acum va aduce trei procente la pensie. Daca se va investi de la inceput in jur de 15% din venit, pensia (publica, privata facultativa si privata obligatorie) ar putea ajunge la peste 95% din ultimul salariu.

Banca ia in calcul la acordarea imprumutului veniturile certe ale unui pensionar. Cu cat aceste venituri sunt mai mari, cu atat imprumutul este mai mare. Pensia, indiferent de ce natura este sau va fi, adica de stat, privata obligatorie sau facultativa este un venit cert. De asemenea, imprumutul poate creste daca clientul (pensionarul in cazul nostru) pune gaj un imobil sau vine cu giranti, spune si Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR.

De fapt, imprumutul cu giranti poate aduce un credit la fel de mare precum venitul aflat in conturile de pensii. Mai ales daca girantii sunt chiar copiii, mostenitorii legali. Nu de alta, dar in caz de deces, datoria lasata urmasilor catre banca va fi platita de acestia chiar cu banii mosteniti din pensia privata, atat obligatorie, cat si facultativa.

Chiar daca venitul ce ar putea fi obtinut de un cetatean la pensie ar putea fi luat in discutie de banca, trebuie spus ca in prezent, potrivit legislatiei, pensia privata nu poate fi executata silit de banca, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Teoretic, prin testament omul poate lasa bancii, in caz de deces, banii din conturile de pensii pentru plata unei datorii catre banca.

Practic insa e posibil ca bancile sa nu fie de acord. "Daca exista un urmas in viata al respectivului client, care a lasat prin testament banii din conturile de pensii bancii, acesta poate contesta respectivul testament si are mari sanse de a pune mana pe bani in defavoarea bancii. Deci este o garantie riscanta pentru banca", ne mai anunta Mircea Oancea.

Radu Vasilescu, directorul de pensii al ING Asigurari de Viata, sustine insa ca mostenitorii legali ai unei persoane pot fi si persoanele juridice. "Daca cineva lasa banii din conturile de pensii prin testament inregistrat la notar unei fundatii, atunci acea fundatie va mosteni banii", spune Radu Vasilescu. Iar daca nu e fundatie, poate fi si banca.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: