De ce ne trezim greu dimineata?

Data publicarii: 26-07-2008 | Lifestyle

Oamenii de stiinta spun ca nu este lenea de vina. Pur si simplu, ceasul biologic nu asculta de cerintele realitatii. Dar el ar putea fi pacalit cu trucuri sau, in viitor, cu pastile.

Cei care se trezesc cu greutate dimineata, indiferent de cate ore au dormit, au un ceas interior "defazat", setat pe trezirea tarzie, explica cercetatorii pentru PopSci.com.

Ceasul biologic este controlat de un nucleu din creier, raspunzator cu ritmul corpului. Dar, cateodata, ritmul natural nu se aliniaza la nevoile oamenilor moderni, cum ar fi scoala sau jobul, chiar daca programul zilnic este urmat, cu consecventa, de ani buni, spune Jean Matheson, un specialist in tulburarile somnului, la Centrul Medical Beth Israel din New York.

Starea poate fi tratata daca in timpul weekendurilor se elimina obisnuinta de a adormi mai tarziu.

Cand oamenii se culca la "ore mici" la sfarsit de saptamana isi actualizeaza iar, fara sa vrea, ritmul lor natural defazat, explica Matheson.

Expunerea la lumina artificiala, seara, este o alta cauza care declanseaza defazarea. Creierul este foarte sensibil la lumina, si prea multa expunere inainte de culcare, la televizor sau la ecranul calculatorului, poate sa-l pacaleasca si sa creada ca de fapt este zi.

In afara acestor sfaturi, oamenii de stiinta mai au o solutie pentru cei care nu isi pot adapta ceasul biologic. O echipa de cercetatori de la Universitatea din California Irvine a descoperit recent ca un singur aminoacid regleaza ceasul intern. Acesta ar putea fi transformat in viitor intr-o pastila care sa controleze programul de somn al creierului.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: