Agentiile imobiliare recunosc: cumparatorii de apartamente nu mai poti fi prostiti
Data publicarii: 26-07-2008 | ImobiliareDe la inceputul anului, profilul cumparatorului roman de locuinte s-a schimbat vizibil, sustin reprezentantii din sectorul imobiliar, citati de Gandul. Astfel, Florin Iancu, de la Coldwell Banker Affiliates of Romania, sustine ca scaderile preturilor inregistrate la apartamentele vechi a facut ca numarul celor care sunt interesati in a cumpara o locuinta sa creasca. "In luna februarie, preturile apartamentelor au atins un prag maxim. Din luna martie si pana acum o luna, nu s-a intamplat nimic. Acum insa, piata a inceput sa se miste. Preturile la apartamentele vechi au scazut cu pana la 25%, atat la cele situate in zone semicentrale, dar si la periferie. Unii cumparatori si-au indreptat atentia spre apartamente mai spatioase, cu patru sau cinci camere si de regula spre cele contstruite dupa cutremurul din 1977", ne-a declarat el.
Potrivit estimarilor directorului departamentului de vanzari rezidentiale al companiei imobiliare Media City, Dan Ciobanu, volumul tranzactiilor a scazut in primul semestru al acestui an cu 70%, comparativ cu aceesi perioada a anului trecut.
Cumparatorul roman s-a maturizat
Daca in primele luni ale anului numarul celor interesati de achizitia unui apartament a fost destul de redus, acum se pare ca multi si-au aratat practic, disponibilitatea de a cumpara, incurajati de scaderile de preturi. Exista insa si persoane care inca mai asteapta. "Cumparatorul roman s-a maturizat. Oferta s-a diversificat si acum are de unde alege. Totodata, si-a dat seama ca nu are rost sa plateasca 2.000 de euro pe metru patrat pentru un apartament vechi, situat si la mare departare de zona centrala. Valoarea acestor locuinte ar putea creste daca Primaria se va tine de cuvant in ceea ce priveste reabilitarea termica si estetica a blocurilor vechi.
Cei care isi permit un credit pentru o locuinta sunt cei care au un venit de cel putin 1.000 de euro pe membru de familie, iar pretul locuintei pe care si-l permite poate ajunge chiar si la 200.000 de euro", mai spune Dan Ciobanu.
Acesta mai spune ca volumul vanzarilor pentru apartamentele vechi ar putea creste, spre sfarsitul anului, cand preturile acestor locuinte ar putea scadea cu pana la 30%. Proprietarii sunt cei care trebuie sa lase din pret, iar cat timp acest lucru nu se va intampla, cumparatorii vor continua sa astepte pana cand preturile vor atinge pragul de posibilitate financiara. Putini proprietari sunt insa dispusi sa lase din pret, iar cei care o fac, accepta sa vanda un apartament de doua camere pentru care cerea 120.000 de euro, cu 90.000 de euro, de exemplu.
In ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, Dan Ciobanu considera ca unii dezvoltatori vor fi nevoiti sa vanda respectivele locuinte sub pragul rentabilitatii, si asta din cauza ca multe proiecte sunt construite prin credite bancare, pentru care au de platit rate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri