Cele mai generoase depozite in euro
Data publicarii: 26-07-2008 | Finante-BanciFoamea de noi resurse pentru creditare determina bancile locale sa supraliciteze pe segmentul de economisire: 10 banci platesc dobanzi de minimum 5% pentru depozitele la 12 luni, noteaza Romania Libera.
Desi dobanzile in lei sunt acum de doua ori mai mari, economisirea in euro se adreseaza celor care nu vor sa doarma cu frica unui derapaj macroeconomic, reflectat in cursul de schimb.
Plutonul este deschis de Banca Romaneasca si Banca Transilvania, unde obtineti o dobanda de 5,75% pentru un plasament cu o maturitate de 12 luni. Departajarea se face insa la nivelul comisioanelor, unde Banca Transilvania opreste 0,4% la retragerea de numerar, iar Banca Romaneasca nu percepe comision daca rascumpararea se face la scadenta (0,5% in caz contrar). Administrarea lunara a contului curent (din pacate, nu puteti deschide depozitul la termen fara un cont curent) va costa insa mai mult la Banca Romaneasca (0,35 euro pe luna, adica 4,2 euro intr-un an), acest serviciu fiind gratuit la Banca Transilvania, ce ia totusi o taxa de 3 lei la deschiderea contului, "artificiu" inexistent la Banca Romaneasca.
Trei banci vin la egalitate (in ceea ce priveste randamentele - 5,5% pe an), pe a treia treapta a podiumului. ATE Bank (depozitul Sparta) are in plus argumentul lipsei comisioanelor: banca nu va baga mana in buzunar nici la deschiderea contului, nici pentru administrarea contului curent sau pentru retragerile de numerar, indiferent de momentul in care se produc acestea. RIB nu ia comision daca retragerile de numerar se fac la scadenta, dar percepe 3 lei pentru deschiderea contului; Bancpost (depozitul Prim) este mai ieftina la deschiderea contului (1,5 lei), dar ia 0,5% la retragerile de numerar. Cu dobanda de 5,25% concureaza Pro Credit Bank (Depozitul Clasic) si Piraeus (depozitul Star - atentie, suma minima pentru constituire este aproape de valoarea luata in calcul de noi, adica 4.000 euro!).
Piraeus Bank nu percepe comisioane de nici un fel, in timp ce Pro Credit va ia 0,5% la retragerile de numerar (cu exceptia situatiilor in care banii sunt retrasi la mai putin de 5 zile de la scadenta, cand comisionul e 0%). Piraeus Bank mai apare o data in clasament si pe palierul de 5,1% (depozitul Gold), alte 3 banci oferind dobanzi fixe de 5% (Carpatica, Garanti si Credit Europe Bank). Printre cele mai zgarcite banci cu deponentii in euro regasim ABN AMRO (dobanda de 1,3%), Raiffeisen Bank (2,5-2,6%), CEC (3,25%) sau BRD (depozit la termen, transa Standard).
De ce ati economisi insa in euro cand randamentele la lei sunt cel putin duble? Daca excludem scenarii mai pesimiste, conform carora economia Romaniei ar putea repeta socul din Lituania, Letonia, Estonia (cresterea economica s-a topit, iar inflatia a explodat, cele 3 economii fiind bazate, la randul lor, pe consum si functionand cu deficite de cont curent mari), fapt ce s-ar reflecta si la nivelul cursului de schimb (prin deprecierea monedei nationale), pastrarea banilor in euro se justifica si in cazul unei tranzactii imobiliare viitoare sau al operatiunilor de comert exterior.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri