Prostituatele pun la podea finantele locale

Data publicarii: 28-07-2008 | Finante-Banci

Prostituatele din Romania aduna datorii la stat cat fabricile falimentare. Toate din amenzile primite de la politie si care se trimit la primariile localitatilor de bastina. Datoriile nu se platesc niciodata si raman "gauri" la bugetele locale.

O fata din PaScani, care practica de cinci ani prostitutia in zona Matasari din Bucuresti, e pe locul doi in topul datornicilor din localitatea natala. Pe primul este fabrica de zahar Nectar. O alta a adunat atatea amenzi la Primaria comuna Tamboesti, judetul Vrancea, incat bugetul local se discuta tinand cont de "gaurile" provocate de ea, iar conducerea satului se teme ca, daca nu le recupereaza, nu va mai primi finantari de la judet.

In ultimii doi ani, familia lui Carmen A. din Pascani a mai auzit de fiica lor doar din procesele-verbale intocmite pentru prostitutie de politistii din Bucuresti.

Acestea tot curg la Directia de Finante Publice din localitatea natala. Fata a adunat o datorie de 1.300.000.000 de lei vechi. Se situeaza pe locul al doilea in topul datornicilor din localitatea ieseana, la concurenta cu fabrica de zahar Nectar SA. Mai e si pe locul trei la numarul de amenzi incasate pentru prostitutie in Capitala.

Pana nu de mult era ziua si amenda pentru Carmen, spune Mihai Bodoasca, seful Directiei de Finante Publice Locale Pascani. "Duduia, doamna, domnisoara, ca nu cunosc starea civila a acestei fiinte, are la activ peste 1.100 de procese-verbale de sanctionare contraventionala. Culmea e ca aceste procese-verbale sunt toate intocmite doar de la Sectia 8 Politie din Bucuresti!", adauga Bodoasca.

Cei de la Directie au sesizat in repetate randuri Sectia 8, unde Carmen e "clienta fidela", incercand sa dea de ea, sa vada daca nu are bunuri sau vreun domiciliu stabil. "Sa-mi spuneti dumneavoastra cum pot eu recupera datoria asta! Potrivit legislatiei, se stabileste ca agentul constatator trebuie sa sesizeze instanta de judecata, iar aceasta trebuie sa stabileasca masuri corespunzatoare. Dar precizez: niciodata nu a fost gasita aceasta fiinta pentru a stabili un program de reesalonare la plata acestor creante", spune Mihai Bodoasca.

Politistii din Pascani cunosc si ei cazul cu pricina. Tiberiu Dogaru, adjunctul sefului institutiei, spune ca e cu atat mai neplacut cu cat in localitate prostituatele pot fi numarate pe degete. Iar din ultimele informatii venite de la Sectia 8 Politie reiese ca pe numele ei ar putea sa nu mai curga amenzi in lei, ci in euro: Carmen s-a indreptat spre meleaguri ceva mai prielnice, undeva prin Austria.

Din 3.500 de suflete cate are comuna vranceana Tamboesti, unul s-a ratacit si a facut satul de rusine prin Capitala. "Napasta" s-a abatut prin anul 2002. A inceput sa ploua cu procese-verbale pe numele unei anume Viorica, o prostituata cu un "blestem": are un buletin de Tamboesti, pe care nimeni nu stie cum l-a obtinut, pentru ca nimeni nu o cunoaste. Conducerea comunei a intrat in panica. A rasarit ideea ca, intr-o zi, cineva de pe la Consiliul Judetean va spune ca la Tamboesti nimeni nu stie sa gestioneze strangerea "birurilor" si finantarile ar inceta sa mai vina. Astfel, ordinea de zi la o sedinta a Consiliului Local a ajuns sa arate in felul urmator: modernizarea infrastructurii locale, accesarea de programe europene si recuperarea datoriilor Vioricai.

Pentru ca nici o autoritate nu i-a putut lamuri cum de apare o prostituata cu adresa in localitate, cei de la primarie au hotarat sa se faca o ancheta proprie. Sa vada cum de a ajuns sa figureze cu domiciliul acolo si ce se poate face pentru a sterge pata de pe blazonul localitatii. Insa existenta "parasutei" pe teritoriul localitatii parea sa se fi pierdut in negura vremurilor. Nici unul dintre sateni nu-si amintea s-o fi vazut vreodata. Pana si batranii satului au stat, s-au gandit, poate-poate au auzit de o asemenea femeie. Degeaba: Viorica nu era de-ai lor si cu asta-basta! Insa amenzile continuau sa curga. Singura teorie plauzibila care bantuie pe holurile micii primarii comunale e ca tatal si mama fetei ar fi lucrat cu ziua in Tamboesti cand au adus-o pe Viorica pe lume si au declarat-o atunci cu domiciliul in localitate.

"Ne vin aproape in fiecare zi amenzi, chiar cate doua-trei pe zi, de minimum cinci milioane. Ar trebui o cutie speciala numai pentru ele. Si, in momentul in care noi figuram la inceput de an ca avem un debit mare de colectat pentru amenzi, va dati seama ca nu ne face bine...", spune Daniela Mihalcea, proaspatul primar de Tamboesti.

Costel Costachioiu, fost viceprimar, isi aminteste de discutiile purtate in momentul in care Viorica a devenit o "pacoste": "Am stat si am vorbit in consiliu sa facem ceva. Unii ridicau problema cum sa facem: s-o prindem, s-o inchidem, s-o legam de stalp, sa facem ceva ca sa nu mai mareasca datoriile. Parerea mea, pe care am exprimat-o de mai demult, e deschiderea unui proces ca sa scape de asemenea povara".

Povara insa a ramas. Iar de curand, oamenii din Tamboesti au mai aflat ca Viorica a abandonat un copil pe la o maternitate din Bucuresti. Asistentii sociali voiau sa stie daca mai exista rude care sa se intereseze de prunc. Raspunsul tamboestenilor a venit sec, subliniat, cu litere mari: "Singura legatura pe care Viorica o are cu primaria este suma de 279.470 lei, amenzi pentru practicarea prostitutiei".

Procedura fiscala e aceeasi

Potrivit datelor de la Politia Capitalei, din ianuarie 2007 pana in prezent, agentii au dat peste 28.000 de amenzi pentru prostitutie. O amenda este de 500 de lei. Procesele-verbale sunt trimise la directiile de finante publice locale din zona de unde provine prostituata. "Organul fiscal este obligat sa parcurga intreaga procedura de executare silita a creantelor fiscale reglementata de Codul de procedura fiscala, ceea ce inseamna ca se produce executarea cu transmiterea somatiei la domiciliu. Este insa o munca infernala sa descoperi locul in care domiciliaza persoana respectiva, daca au venituri, daca au loc de munca", explica Iulia Vaduva, seful Directiei de Finante Publice a Sectorului 1 din Capitala. Potrivit acesteia, sumele datorate de prostituate nu reprezinta "gauri" la buget, insa nici nu pot fi valorificate ca surse financiare.

Marturii de pe centura

Galateanca Mirabela are numai 25 de ani, dar e deja veterana pe Matasari. Face trotuarul de mai bine de trei ani. Cand iese la "munca", o tot prind agentii de politie si o amendeaza uneori si de trei ori pe noapte. Intai primeste sanctiuni de la patrula dinainte de miezul noptii, apoi de la cei de dupa 12 noaptea. Si cateodata se mai baga si Jandarmeria. "Am datorii de vreo doua miliarde. De unde sa platesc? Cand o fi sa ma ia, la revedere", spune Mirabela. De la amenzile astea nici nu prea mai sta in strada. Si-a restructurat oferta: primeste clientii doar cu programare prin telefon, si-si face treaba la domiciliu, in intimitate. "Mi-au zis gaborii ca, daca stam trei ani acasa, se prescrie. O parte. Asa ar fi bine, ca cu timpul sa se prescrie toate", spune fata. De cand a venit din Italia a mai luat doar o amenda intr-o saptamana. Tariful Mirabelei: 300-500 de mii de lei vechi pe prestatie. O suma prea mica pentru a plati o datorie atat de mare.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: