Rostul intrebarilor banale de la interviul de angajare

Data publicarii: 28-07-2008 | HR/Cariere

Care sunt obiectivele tale?" sau "Unde te vezi peste cinci ani?" par simple stereotipuri, mai ales pentru candidatii de la interviurile de angajare. Multi spun ca astfel de intrebari sunt inutile.

"Inteleg ca vor sa afle anumite lucruri despre noi, dar, daca ar comunica mai mult, poate ar si gasi un angajat potrivit", considera agentul de vanzari Claudiu C. (27 de ani). Si consultantul bancar Elena B. spune ca s-a saturat de interviurile "seci, tipizate, in urma carora este clar si evident ca angajatorul nu-si poate da seama cu ce este un candidat mai bun sau mai diferit decat altul".

Riscuri mai mici

Expertii in resurse umane spun insa ca mult blamatele intrebari au rostul lor. De pilda, angajatorul vrea sa stie daca persoana pe care o intervieveaza va rezista pe aceeasi pozitie o perioada mai lunga. "Nu ne face placere sa angaja m pe cineva care, dupa o luna, realizeaza ca nu i se potriveste jobul si pleaca. Pentru noi este o pierdere financiara si de timp. De aceea, raspunsul la intrebarea 'ce planuri ai?' ne poate ajuta sa ne dam seama daca este o persoana ambitioasa, daca responsabilitatile jobului i se potrivesc", explica specialista in resurse umane Ileana Iorga.

"Ce te vezi facand peste cinci ani?" este o intrebare clasica, iar din raspunsul la aceasta angajatorul vrea sa afle care sunt aspiratiile candidatului. "Intrebarile de tip 'de ce este important pentru tine sa...' il vor obliga sa argumenteze si sa-si sustina ierarhia propriilor valori: statut, familie, bani, cariera", subliniaza Marius Merlusca, specialist in psihologie organizationala al companiei Elf Consulting, importanta adresarii intrebarilor ce par 'banale'.

Cum se testeaza imaginatia

In general, angajatorii pun intrebari prin care sa testeze si alte calitati ale intervievatului: creativitatea, spontaneitatea, seriozitatea si fidelitatea. "Raspunsurile releva latura personala, mai putin vizibila a viitorului angajat", spune Oana Mosoiu, HR consultant al Ascent Group.

"Daca ai putea sa inventezi ceva, ce ar fi?" este o intrebare mai rar utilizata, din raspunsul careia intervievatorul afla in ce masura candidatul poate intra intr-un "rol", daca imaginatia si spontaneitatea ii sunt caracteristice. "Este momentul in care candidatul ar trebui sa zambeasca. Daca ar raspunde sec 'un motor cu apa' nu s-ar remarca prin nimic deosebit; dar daca ar relata din aproape in aproape un lant imaginativ de descoperiri si posibile 'inventii' cu detalii presarate din loc in loc cu umor, l-ar putea face pe angajator sa-l descopere", sustine Marius Merlusca.

Pericolul exersarii replicilor

Unii candidati exerseaza raspunsurile la posibilele intrebari si, in unele cazuri, duc in eroare intervievatorul, in special daca acesta urmeaza un model traditional. Consultantul companiei Compass Consulting, Adrian Bucica recomanda: "In functie de post, se pot folosi abordari ce testeaza creativitatea si gandirea in afara sabloanelor". Pe de alta parte, expertii in cariera atrag atentia ca acei candidati care dau raspunsuri invatate pe de rost se pacalesc singuri. "Poate vor obtine postul, dar nu vor rezista mult in el", considera business-coach-ul Alin Ghizasan.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: