Banca nationala renunta la testul de stres
Data publicarii: 29-07-2008 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei renunta - cel putin teoretic - la analiza de stres obligatorie pentru fiecare client, atunci cand acesta solicita un imprumut. Practic, banca va face o simulare de risc. Clientii vor primi un desfasurator de plata a unor rate mult mai mari, pentru cazul in care s-ar deprecia puternic leul si ar creste foarte mult comisioanele.
Renuntarea la analiza de stres pare a fi singura concesie pe care a acceptat-o Isarescu la negocierile cu bancherii. Totusi, cei de la BNR vor trimite bancilor un set de formulare in care clientul trebuie sa se incadreze. Este vorba de un profil bazat pe varsta, profesie, locul de munca, moneda in care primeste salariul si marimea venitului. Imediat dupa aceea, ofiterul de credite trebuie sa ii puna in fata desfasuratorul cu ratele. Apoi urmeaza un alt desfasurator cu o simulare a ratelor mult mai mari. Astfel ca, testul de stres va ramane, sub o forma sau alta.
Daca vor fi semnate si parafate, regulile Bancii Centrale lasa, practic, institutiile de credit fara multi clienti. Iar creditele acordate vor fi mult mai mici. Bancile considera ca imprumuturile acordate doar pe baza veniturilor declarate la Fisc in anul anterior, dobanda fixa, dar si calcularea creditului la cea mai mare dobanda din piata din ultimele 18 luni sunt reguli deja drastice. Si spera ca macar la analiza de stres sa se renunte in totalitate.
Cei care sunt atenti la piata, spun ca bancilor le va fi foarte greu sa gaseasca portite de scapare, cel putin in perioada imediat urmatoare. Asa ca, in viitor, imprumutul de la banca va fi mai mic si cu 30 la suta. Acum, cele mai multe banci dau credite pe maximum 70 la suta din veniturile nete ale clientilor. Dupa noile norme, bancile nu vor mai putea acorda credite decat in limita a 40 la suta din venituri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri