Masinile second-hand romanesti mai scumpe decat cele din vest

Data publicarii: 30-07-2008 | Auto

Masinile la mana a doua reprezinta o "ocazie" pentru multi romani care nu-si permit sa achizitioneze direct de la producatori sau distribuitori un automobil nou, noteaza Gardianul. Multi dintre ei ajung sa se pacaleasca, fie la pret, fie la starea de functionare a masinii. Autoturismele second- hand sunt vandute in Romania la preturi mai mari decat in Germania, in ciuda aspectului, caracteristicilor si dotarilor, adesea mai dezavantajoase. In plus, daca nu testeaza masina inainte, clientii pot fi usor inselati de prezentare.

Multe persoane isi achizitioneaza masini second-hand din targurile de profil, prin intermediari care aduc autoturisme din Germania, Austria sau Franta, de la dealerii autorizati care ofera si masini uzate sau direct de la proprietari. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. Niciodata insa vanzatorul nu iese sau macar incearca sa nu iasa in pierdere. Astfel, in targuri auto, ofertele unor masini aduse din strainatate ajung sa coste cu cateva mii de euro mai mult decat in tara de origine. Daca pe autovit.ro o Skoda Fabia 1.4 din 2003, cu 150.000 km rulati, valoreaza 6.000 de euro, pe automarkt.de, o astfel de masina costa cu 1.000 de euro mai putin. La fel, un Volkswagen Golf, vechi de 4 ani si cu aceleasi caracteristici si kilometraj, ajunge sa fie vandut in Romania cu pana la 2.500 de euro mai scump. Iar un Ford Ka, vandut in vest cu 3.000-4.000 de euro, nu se gaseste la noi sub 4.000 de euro nici daca se afla in circulatie de 8 ani. "Pretul este mai ridicat, pentru ca intermediarii auto isi pun propria cota de profit", a declarat presedintele consiliului de administratie al Autovit, Liviu Dobrin.

Afaceri rentabile pentru intermediari

Afacerile cu masini uzate sunt rentabile, in principal, pentru intermediari. Potrivit statisticilor, la fiecare trei masini noi vandute, este cumparata si una second- hand. Cumparatorii care nu-si permit un autoturism nou dotat full il pot gasi mai ieftin, dar rulat. Dezavantajul este ca acesta nu are garantii, iar istoricul sau este necunoscut. Prima conditie pentru ca un cumparator sa nu fie pacalit este sa verifice inainte situatia si conditia masinii dorite. "Cea mai dureroasa teapa este sa descoperi ca ai cumparat o masina furata", spune Liviu Dobrin. "Mai sunt si alte pacaleli grave, precum avariile care nu apar in cartea tehnica, problemele la motor, directie sau la alte componente costisitoare ale masinii.  De asemenea, vanzatorul poate maslui kilometrajul real sau alte defecte minore", mai precizeaza reprezentantul Autovit. De aceea, testarea autovehiculului intr-un service sau laborator specializat este foarte importanta.

Masinile uzate nu au cautare la dealeri

Daca in targurile auto masinile sunt destul de repede vandute, reprezentantii dealerilor spun ca afacerea cu masini uzate aduce o cota mica din profit. Astfel, vanzarile de masini uzate de productie proprie sau ale unor producatori agreati reprezinta doar 4-5% din vanzarile Dacia la masini noi. "In cadrul tuturor saloanelor se practica sistemul "buy back". Masina care se preia este bine analizata, iar ofertantului ii este propus un pret in functie de vechime, rulaj, conditia autoturismului. Scopul nu e sa cumparam masini, ci sa le schimbam cu unele noi", a declarat Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia. Astfel, o masina veche de doi ani, dar in stare buna de functionare, poate constitui si 70% din valoarea unui autovehicul nou.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: