Trei-patru hoteluri din Bulgaria dau faliment in fiecare saptamana

Data publicarii: 30-07-2008 | Afaceri

In privinta mult-invidiatului turism bulgar, capra vecinului se arata a fi intr-adevar pe moarte, pentru ca trei-patru hoteluri din aceasta tara dau faliment in fiecare saptamana, a anuntat Agentia de Stat pentru Turism (AST) de la Sofia. Pentru ca oferta de locuri de cazare depaseste cu mult cererea, investitorii nu mai au cum sa-si ramburseze imprumuturile bancare, au explicat cotidianele Sofia Echo si The Frontier Times. Insa nici bancherii nu au deloc un motiv de bucurie, pentru ca devin proprietarii unor hoteluri lipsite de clienti pe care nimeni nu se inghesuie sa le achizitioneze. Numai in statiunea Sunny Beach (la 35 km nord de portul Burgas) au fost scoase la vanzare 80 de hoteluri de la inceputul lunii iulie, in timp ce alte 20 au intrat in faliment.

In plin sezon turistic, foarte multe hoteluri de pe litoralul Bulgariei nu sunt ocupate nici la jumatate din capacitate, inghetata se topeste in soare din lipsa de musterii si vanzatorii de suveniruri nu se aleg decat cu pielea bronzata, dar cu vanzari nesemnificative. Publicatiile bulgare amintite enumera drept cauze ale acestui fenomen constructia excesiva de spatii de cazare, urmata de desfasurarea Campionatului European de Fotbal din Elvetia si Austria, care ar fi atras turistii europeni catre aceste tari. Genul de turisti impatimiti de fotbal oricum ar fi preferat Bulgaria pentru pretul redus al alcoolului, nicidecum pentru serviciile din unitatile turistice, inca destul de departe de standardele europene. Proprietarii scad in continuare preturile, dar si turistii care se indreapta catre statiuni precum Sunny Beach sunt dintre aceia cu venituri reduse si cheltuie cat mai putin.

820 de hoteluri construite in prima jumatate a lui 2008! Din datele oferite de AST, in prima jumatate a lui 2008, pe litoralul bulgar au fost construite nu mai putin de 820 hoteluri. Oferta a depasit cererea pe piata serviciilor turistice, patronii nu au mai incasat suficienti bani, iar acum hotelurile lor sunt scoase la licitatie de catre banci. "Bulgaria poate avea in curand soarta Spaniei, unde piata imobiliara a urmat o curba descendenta, iar apoi s-a prabusit. E greu de prezis daca asa se va intampla", crede Anelia Kruskova, presedintele AST.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: