CV-urile prost redactate ii tin pe candidati departe de joburi

Data publicarii: 31-07-2008 | HR/Cariere

Candidatii rateaza joburi pentru ca nu stiu sa se vanda, omit sa treaca in CV lucruri importante si nu stiu sa-si evidentieze abilitatile, spun specialistii in recrutare.

"Candidatii pot rata un job important din cauza CV-ului, acesta este primul instrument de marketing care te recomanda angajatorului, candidatii care nu stiu sa-si evidentieze abilitatile pot fi respinsi din start", spune Irina Manolescu, director executiv la DBM Career Solutions.

In opinia acesteia, candidatii gresesc pentru ca nu-si alcatuiesc CV-ul dupa cerintele postului si nu stiu sa scoata in evidenta abilitatile.

"Nu este suficient sa insir un numar de abilitati fara a scoate in evidenta felul cum au fost dobandite. Sunt candidati care nu stiu sa scoata in relief elementele specifice pentru un anumit job", adauga Irina Manolescu. Potrivit Andreei Ovadiuc, consultant in cadrul firmei de recrutare Hudson, prima impresie este extrem de importanta, insa depinde foarte mult de rigurozitatea celor de la resurse umane si de felul cum extrag ceea ce este mai relevant intr-un CV. "Un consultant bun va sti sa fie obiectiv si sa nu piarda niciodata din vedere un CV care, poate nu este atat de bine realizat sau care are anumite lipsuri. Fiind atent la detaliile existente, ai putea sa descoperi si alte lucruri dorite pentru profilul cautat", spune aceasta. Totusi, CV-ul reprezinta doar primul pas. Indiferent cum este facut un CV, obiectivitatea consultantului este esentiala, spun specialistii.

"Noi nu ii judecam pe candidatii nostri dupa CV si nu respingem un candidat doar daca forma CV-ului este necorespunzatoare, intalnim frecvent candidati foarte buni, care insa nu stiu sa se vanda", spune Eliza Simion, junior Human Capital consultant in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler. Exista si cazuri in care CV-urile nu au probleme de continut, totusi nu se ajunge la fixarea unei intalniri.

"Sunt CV-uri eliminate din start, pentru ca o anumita persoana nu are experienta necesara, nu activeaza in domeniul cautat sau nu stie un soft considerat obligatoriu. Insa exista posibilitatea ca angajatorul sa vrea sa vada unele dintre aceste persoane, avand in vedere faptul ca, in ultimul timp, ceea ce conteaza extrem de mult sunt atitudinea si motivatia", explica Andreea Ovadiuc. Potrivit unui studiu realizat la nivel global, trei sferturi dintre companii resping candidatii din cauza unor CV-uri vagi, in care nu sunt mentionate realizarile anterioare. Cercetarea arata ca peste 70% dintre participantii la studiu au declarat ca isi scriu CV-ul in circa doua ore si doar atunci cand isi cauta un job, aceasta facand ca din CV-uri sa lipseasca mai multe informatii.

In ceea ce priveste corectitudinea datelor mentionate in CV, este important ca CV-ul sa nu fie incarcat cu aspecte neadevarate, spun consultantii.

"O situatie de acest gen va avea implicatii negative semnificative, deoarece exista grupuri, site-uri, baze de date in care pot figura diverse «liste negre» cu candidati ce nu prezinta incredere", spune Loredana Vladareanu, Search&Selection Services coordinator la HART Human Resource Consulting.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: