Majorarea dobanzii cheie indica inrautatirea prognozei de inflatie a BNR
Data publicarii: 01-08-2008 | Finante-BanciMajorarea surpriza a dobanzii cheie la 10,25% ar putea fi raspunsul bancii centrale la inrautatirea prognozei de inflatie pentru acest an, prin efectul de intarire a leului, si ar putea indica anticiparea unui deficit bugetar mult peste cel promis de Guvern.
Banca centrala a anuntat, joi, majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 10,25% si aprobarea noului Raport trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat luni, intr-o conferinta de presa, si care va arata noua prognoza de inflatie a BNR pentru sfarsitul acestui an si pentru 2009.
"BNR a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008 si, probabil, pentru 2009", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.
De aceeasi parere este si directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, care considera ca BNR a majorat dobanda-cheie deoarece si-a schimbat prognoza asupra inflatiei.
In ultimul raport asupra inflatiei, BNR prognoza, pentru sfarsitul anului, o inflatie anuala de 6%, in conditiile in care tinteste un nivel de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.
Craciun considera ca, in acest conditii, atingerea tintei de inflatie pe 2009 - de 3,5% plus sau minus 1% - devine tot mai dificila.
"Este posibil sa asistam la o crestere a asteptarilor inflationiste pentru sfarsitul anului, de la ultima estimare, de 6%", considera si economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
Analistii indica, insa, ca posibil factor al deciziei BNR, anticiparea unui deficit fiscal mai mare decat cel estimat de Guvern, care a anuntat, la ultima rectificare de buget, ca si-a propus pentru acest an un deficit al bugetului consolidat echivalent cu 2,3% din produsul intern brut (PIB).
"Consider ca BNR se asteapta ca, in acest an, dar si in 2009, sa avem un deficit bugetar de peste 3% (din PIB)", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
Miza pe leu
Economistii vad un impact imediat al deciziei BNR asupra cursului de schimb, in conditiile in care un leu mai tare ar ajuta la temperarea inflatiei.
Astfel, Chidesciuc considera ca, in perioada imediat urmatoare, leul ar putea ajuge spre 3,50 lei/euro, urmand ca, in doua sau trei luni, "sa mearga spre 3,40 lei/euro".
De altfel, leul a profitat imediat de majorarea dobanzii cheie a bancii centrale, castigand aproape doi bani pana sub 3,51 lei/euro, ca urmare a cresterii atractivitatii monedei romanesti ca activ de plasament.
"Cel mai probabil vom asista la o apreciere a monedei nationale. Pana acum leul s-a apreciat pe fondul dobanzilor interbancare ridicate, in jur de 11%", a mentionat Lucian Anghel.
Totusi, intarirea leului ar pune presiune pe deficitul comercial, avertizeaza analistii, in conditiile in care Romania se confrunta cu dezechilibre externe mari.
"Banca centrala considera ca va contribui la scaderea inflatiei, insa stabilitatea deficitului comercial, obtinuta pe seama deprecierii leului, va fi alterata dupa o apreciere a leului care va avea loc in perioada urmatoare", a comentat Radu Craciun.
Inasprirea politicii monetare ar putea avea, ca efect, si temperarea cresterii economice.
"Este o decizie gresita a bancii centrale. Nu cred ca mai era nevoie si de aceasta majorare. Politica monetara este deja prea restrictiva si ar putea avea efecte negative asupra cresterii economice", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Noi majorari la orizont
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc considera ca decizia de joi arata ca a BNR vede riscuri sporite ca economia sa inregistreze evolutii negative in viitor, care ar impinge BNR la noi majorari ale dobanzii cheie.
"Daca la aceasta sedinta BNR a avut de ales, atunci cand vom avea date negative, BNR nu va mai avea de ales si va fi nevoit sa faca inca o majorare", a spus Chidesciuc.
Economistul ING se astepta, de altfel, la o majorare in sedinta precedenta, chiar cu 0,5 puncte procentuale.
"Nu a facut-o atunci si credeam ca nu se va mai intampla nimic acum, pentru ca nu s-a intamplat nimic spectaculos intre timp", a mai spus Chidesciuc.
In schimb, economistul sef al BCR nu crede ca nu vor mai avea loc si alte majorari ale dobanzii cheie pana la sfarsitul anului.
"Cred ca este ultima majorare a dobanzii cheie, in conditii normale: o inflatie care se va tempera dupa un varf ce va fi atins in luna iulie", a declarat Lucian Anghel.
Economistul sef al BCR considera, de altfel, ca decizia de joi nu va avea efecte majore asupra economiei, avand mai mult un rol de semnal in piata, care arata ca banca centrala este ingrijorata.
Majorarea de joi a dobanzii de politica monetara este a saptea efectuata de BNR de la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, interval in care dobanda cheie a urcat de la 7% la 10,25%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri