Cele mai periculoase 10 produse consumate de soferi

Data publicarii: 02-08-2008 | Auto

"Luati mana din punga de chipsuri si puneti-o inapoi pe volan!" - cam asa suna avertismentul unei renumite firme de asigurari auto din America. "Mancatul in timpul sofatului ar trebui interzis prin lege" - crede Liz Strillacci, de la insure.com.

La fel ca si vorbitul la telefonul mobil, mancarea consumata in fuga in timp ce conduceti poate fi un obicei fatal. Soferii pot comite intr-o fractiune de secunda de neatentie un accident rutier cu urmari dintre cele mai grave - este concluzia unor studii recente realizate de mai multe
companii de asigurari.

Periculos la volan

De pilda, in 2007, peste 25% din totalul accidentelor inregistrate in Statele Unite au avut ca si cauza neatentia la volan provocata de consumarea unor alimente in timpul sofatului (lipsa sau intarzierea reactiei la evenimente rutiere neasteptate, cum ar fi o curba nesemnalizata sau o infranare brusca a masinii din fata).

Recuperarea banilor din asigurari poate fi un calvar atat pentru titularul contractului, cat si pentru companie. Nu neaparat birocratia, dar mai ales inventarierea pieselor distruse uneori poate capata nuante hilare, in cazurile mai fericite bineinteles.

De pilda, McKeel Hagerty, presedintele companiei de asigurari cu acelasi nume, se plange ca a devenit ceva obisnuit in ultima vreme ca angajatii sai sa inventarieze mochete de podea murdarite de ketchup, mustar sau supa, ori tapiserii de piele zgariate cu oasele de la pui rotisati.

Conform statisticilor, cele mai multe probleme in trafic au loc dimineata, mai ales pe traseul dintre locuinta si serviciu, cand soferii isi pierd mai usor cumpatul si sunt mult mai nervosi. Apoi, in timpul pranzului, multi dintre conducatorii auto prefera sa ia masa rapid in masina, pentru a economisi timp.

Iata lista celor mai daunatoare produse consumate in timpul sofatului:

  1. Cafeaua (fie pus intr-un suport atasat la bord, fie langa maneta de viteze, paharul cu cafea este cel mai des intalnit obiect pe langa un sofer)
  2. Supa fierbinte
  3. Salatele
  4. Sosuri, ketchup sau mustar (lasa urme vizibile pe haine ori pe tapiseria scaunului)
  5. Hamburgeri, snitele sau mici la gratar
  6. Inghetata
  7. Pui rotisati
  8. Prajituri, snack-uri, chipsuri si jeleuri
  9. Bauturi racoritoare (mai ales cele carbogazoase)
  10. Crema de ciocolata

Topul a fost realizat de mai multe companii de asigurari din America si Europa, care au facut si un clasament al celor mai nocive obiceiuri observate la conducatorii auto implicati in accidentele rutiere.

Astfel, pe primul loc se situeaza ascultarea radioului sau a muzicii la CD (62%), pe locul secund este mancatul la volan, pe locul trei conversatiile cu pasagerii din masina (56%) si, in fine, surprinzator, pe ultimul loc figureaza vorbitul la telefonul mobil.

Si cea mai periculoasa dintre toate activitatile cu potential de distragere a atentiei in timpul sofatului este triada: mancare-telefon mobil-muzica - concluzioneaza specialistii in domeniul asigurarilor auto.

Romania Libera