Pretul petrolului se va mentine peste 100 dolari/baril

Data publicarii: 04-08-2008 | International

Pretul petrolului este putin probabil sa scada sub 100 dolari/baril, avand in vedere ca cererea puternica din partea tarilor emergente, precum India si China, a impus un prag minim al pretului, a delarat un membru al consiliului petrolier din Kuweit, citat de Reuters.

Ingrijorarile legate de starea economiei americane si de scaderea cererii de petrol din partea tarilor emergente a dus la ieftinirea barilului de petrol de la un record de 147 dolari, atins in iulie, pana la 125 dolari, in sedinta tranzactionare de vineri.

"Nu cred ca preturile se vor intoarce la nivelul record, insa nici nu vor scadea sub 100 dolari/baril", a declarat Khaled Boodai, pentru cotidianul al-Seyassah.

"Cred ca preturile se vor stabiliza", a mai spus Boodai, membru in Consiliul Suprem al Petrolului al statelor din Golful Persic.

Oficialul a precizat din nou ca rezervele de petrol ale Kuweitului sunt de 100 miliarde barili.

Rezervele Kuweitului au reprezentat subiectul dezbaterilor publice din 2006, cand publicatia sectoriala PetroleumIntelligence Weekly (PIW) a anuntat sa rezervele se ridica la numai 48 miliarde barili, aproape jumatate din cifra oficiala.

"Ceea ce au anuntat unele publicatii cu privire la rezervele petroliere ale Kuweitului este gresit si nu are o baza stiintifica. Din contra, sunt realizate noi descoperiri", a spus Boodai.

In iunie, patru membri ai parlamentului din Kuweit au propus publicarea unui inventar detaliat al rezervelor de petrol.

In cazul in care rezervele sunt mai mici decat nivelul anuntat oficial, Kuweitul - unul din marii exportatori de petrol din cadrul OPEC - ar putea fi obligat sa isi reduca productia.

Kuweitul si-a propus sa isi majoreze productia la 4 milioane barili/zi pana in 2020, a mai spus Boodai.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: