Bugetarii mananca un sfert din bugetul Romaniei

Data publicarii: 04-08-2008 | Economie

Peste un sfert din bugetul de stat al Romaniei, locul in care ajung banii din taxe si din impozite, se regaseste in buzunarele angajatilor statului sub forma de salarii, dar mai ales sporuri si alte bonificatii. Afirmatia a fost facuta de ministrul Economiei si Finantelor, care a prezentat procentul din buget alocat pentru salarii, prime si alte sporuri. "Salarizarea personalului bugetar inseamna peste 26% din buget, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeana. La noi, sporurile sunt egale cu salariile", a declarat Vosganian pentru Cotidianul.

In luna mai, Institutul National de Statistica socotea un castig salarial mediu nominal brut pe economie (stat si privat) de 1.704 lei.

Sectorul bugetar se plaseaza in zona mediei nationale in ce priveste salarizarea. Insa, din cadrul sectorului bugetar, se desprinde net administratia publica centrala, care a depasit inca din ultima luna a anului trecut pragul psihologic de 2.000 de lei pe luna, in medie, pentru un salariat.

Ultimele date disponibile publicului privind salarizarea din institutii, folosite de Finante la calcularea bugetului pe 2008, arata ca salariile medii din unele institutii publice sunt si de peste cinci ori mai mari decat salariul mediu pe economie.
Liderii din administratie la salarii erau confirmati magistratii, cu un salariu mediu pe institutie de peste 2.300 de euro. Asta inainte de majorarea salariala decisa de Guvern in aprilie, la presiunea sindicatelor din administratie. Potrivit deciziei din aprilie, venitul mediu al celor 1,39 milioane de bugetari creste anul acesta, in medie, cu 10%. Vosganian a declarat recent ca, in ultimii sapte ani, personalul bugetar a crescut cu 23 la suta, iar fondul de salarii a crescut cu 510 la suta.

Ministrul Finantelor crede ca salarizarea personalului de stat a devenit o urgenta care poate fi rezolvata doar printr-o noua lege a salarizarii, menita sa limiteze cheltuielile bugetare haotice pe lefurile administratiei. El admite insa ca nu are puterea sa indrepte lucrurile in 2008. "In ultima vreme am urcat foarte mult investitiile, in special in infrastructura, ceea ce inseamna ca ar trebui sa coboram ponderea salariilor. Este o chestiune urgenta si trebuie rezolvata. O lege a salarizarii poate fi insa facuta numai cu o majoritate parlamentara. In clipa de fata, o astfel de lege, cu un parlament cu o asemenea structura si cu iminenta alegerilor parlamentare ar marca acest act normativ de populism si este exact ce nu ne trebuie. De aceea ea trebuie sa fie o prioritate a anilor urmatori. Trebuie sustinuta de un parlament care sa tina cu programul de guvernare", a explicat Vosganian.

Cotidianul