Cele mai scumpe orase din America

Data publicarii: 04-08-2008 | International

Devalorizarea dolarului si criza financiara au coborat anul acesta metropolele americane in topul celor mai costisitoare asezari urbane din lume, noteaza Adevarul.

Sa stai la New York sau la Los Angeles poate fi un privilegiu. Dar pentru asta trebuie sa platesti mai mult, intrucat cele doua orase raman cele mai scumpe din America de Nord.

Locuitorii New York-ului se pot bucura oricand de o plimbare pe faimosul Fifth Avenue, de privelistea unui birou din centrul financiar din Manhattan sau de oaza de verdeata din Central Park, dar toate acestea costa bani grei.

Dintre toate orasele Statelor Unite ale Americii, New Yorkul ramane si anul acesta cel mai scump, la propriu. Chiria medie a unui apartament de lux, cu doua dormitoare, nemobilat, este de 4.500 dolari pe luna. Dar in cea mai populata metropola americana totul e mai scump, de la o cina in oras pana la imbracaminte, iar un hamburger costa, in medie, 5,89 dolari, scrie "Forbes".

La Los Angeles, in schimb, viata e scumpa mai ales din cauza navetei. Un sofer petrece in medie 72 de ore pe an blocat in trafic si plateste acum pe un galon (3,78 litri) de benzina, in medie, 4,46 dolari.

Fiecare oras, cu atuurile sale

Economistul Edward Glaeser de la Harvard University explica popularitatea celor doua orase prin faptul ca ambele sunt "fabrici de idei". "New Yorkul este un centru al industriilor care produc idei, precum finantele si mass-media", spune profesorul, citat de "Forbes".

De cealalta parte, Los Angelesul este centrul industriei divertismentului si ramane scump in parte pentru ca multi prefera clima temperata de acolo.

Pe locul trei in topul celor mai scumpe orase americane se afla Miami, care atrage prin viata de noapte, dar si prin numarul mare de profesionisti care activeaza aici, iar Honolulu, situat pe locul patru, ramane scump datorita afluxului mare de turisti, in special asiatici.

San Francisco, in schimb, profita din plin de miliardele castigate din Silicon Valley: locuinte luxoase, restaurante la fel de scumpe si o mare cerere pentru de toate.

Un lucru e cert totusi: in comparatie cu alte metropole ale lumii, orasele americane se ieftinesc si, in comparatie cu anul trecut, toate au coborat multe pozitii in topul realizat de Mercer. Si asta, din cauza ieftinirii dolarului, care face ca viata americana sa para mai ieftina decat cea din Moscova, Londra sau Hong Kong.

Adevarul