Scenariu: sute de banci din SUA vor disparea in urmatoarele luni

Data publicarii: 04-08-2008 | International

Statele Unite sunt in a doua faza a recesiunii care va mai dura cel putin 18 luni, timp in care vor disparea sute de banci americane, e de parere Nouriel Roubin, profesor de economie la New York University.

Platitorii de taxe vor scoate din buzunar mult mai multi bani pentru a ajuta restul bancilor sa iasa cu bine din criza financiara. Roubin a estimat pentru prestigioasa revista Baron's ca suma necesara ar putea fi situata intre un trilion si doua trilioane de dolari.

Bancile vor deveni insolvabile ca urmare a acumularii de pierderi generate de criza creditelor ipotecare, in conditiile in care foarte multe institutii financiare aveau ca principala sursa de activitate tocmai piata subprime.

Acum, spune Roubin, guvernul s-a pozitionat la cealalta extrema, intr-un rol ultra-interventionist, sanctionand imediat jucatorii riscanti.

Pe de alta parte, o mare problema vine din directia consumatorilor, a caror putere s-a diminuat drastic, ceea ce face ca turbulentele sa se extinda si spre restul tipurilor de credit.

Peste toate, economistul noteaza ineficienta interventie a Federal Reserve, care nu a reusit sa linisteasca piata financiara in ciuda interventiilor repetate.

Redactia BankNews.ro