Condica invizibila

Data publicarii: 04-08-2008 | HR/Cariere

Cum isi mai poate creste performantele financiare o companie care a luat deja toate masurile pentru a-si reduce costurile si a maximiza profitul, care deruleaza un business rentabil, dispune de angajati buni si un management performant? Crescand productivitatea muncii, adica fortand o crestere a eficientei la locul de munca pe fiecare angajat. Altfel spus, monitorizand permanent activitatea acestora, fara ca aceasta sa insemne spionaj in toata regula.

Condica de prezenta si cartela magnetica si-au demonstrat in timp limitele. GPS-ul si "palmul" sunt eficiente, dar au o arie limitata de utilizare. Nici camerele de luat vederi nu au avut efectul scontat in totalitate. Statisticile privind modul in care isi impart cei mai multi dintre angajati programul de lucru arata ca, in peste 90% din cazuri, timpul alocat pauzei de masa este depasit, orele suplimentare nu se justifica decat in 60% dintre cazuri( 40% dintre salariati petrec timpul in scop personal) si ca, in medie, doar cinci din cele opt ore de munca reprezinta timp activ.

Monitorizarea angajatilor prin intermediul unui program special introdus in computerul de la slujba este ultima noutate in domeniu. Daca, pe plan extern, solutia se aplica deja pe sute de mii de angajati, in Romania, lucrurile sunt abia la inceput. Efectele se vad insa rapid, in ciuda disconfortului evident provocat salariatilor, dupa cum recunoaste unul dintre managerii care folosesc sistemul. Cum s-a ajuns la o astfel de solutie? Intamplator. Ideea de a crea acest tip de software a venit initial in 2003, cand Amplusnet, dezvoltatorul solutiilor de monitorizare Cyclope, a lansat un soft de monitorizare a programatorilor. Programul urmarea timpul de lucru in aplicatiile productive.

Dupa implementarea lui, s-a realizat utilitatea sa, astfel ca, intr-un an, de la monitorizarea stricta a uneltelor de programare, a fost extinsa solutia la monitorizarea mai multor aplicatii. In prezent, veniturile provenite din comercializarea Cyclope reprezinta 30% din totalul cifrei de afaceri al companiei.

"In 2004, am lansat prima versiune de monitorizare a angajatilor, pe piata din SUA, versiune care avea particularitati si functionalitati specifice pietei americane, dezvoltate pe baza studiilor de piata si nevoilor companiilor americane. Ulterior, am extins comercializarea solutiei in Marea Britanie si alte tari europene, si chiar asiatice. Pe piata din Romania, am lansat aceasta solutie in anul 2005", a declarat Ionel Orza, managing partner si director de vanzari Amplusnet. Creat initial ca soft de monitorizare a programatorilor, Cyclope, software de informare si evaluare a resurselor umane si a modului de utilizare a infrastructurii IT, a devenit ceea ce este astazi, dupa intelegerea potentialului sau.

Companiile care folosesc soft-ware-ul de monitorizare a angajatilor provin din domenii diferite. "Avem clienti si cu zece angajati monitorizati si cu mii de angajati monitorizati. Sunt companii din toate mediile de business, fie ca este vorba de companii IT, banci, servicii de call-center, diversi producatori sau comercianti ori autoritati publice. In total, sunt aproximativ 200 de companii din Romania care au implementat sistemul, totalizand circa 10.000 de angajati", a declarat Ionel Orza. Ca si comparatie, Cyclope este varianta office a sistemului de monitorizare prin GPS a reprezentantilor de vanzari, prin care compania le poate verifica locatia in care se afla. Softul este o aplicatie care permite managerului sa urmareasca activitatea pe departamente sau individual.

Responsabilul desemnat poate monitoriza cand incepe angajatul activitatea, cat timp aloca sarcinilor de serviciu, cat timp sta pe un document de serviciu si cat pe unul personal, daca si cat timp se joaca sau converseaza pe messenger, daca descarca programe pentru care compania nu are licenta, ce face in timpul orelor suplimentare si daca se justifica plata orelor suplimentare.

Mecanismul are, in principal, rolul de a responsabiliza angajatii", spune Maria Suciu, marketing manager Amplusnet. Daca un angajat primeste 1.000 de euro lunar, dar consuma 20% din timpul de serviciu in interes personal, practic, compania pierde 20%, ceea ce inseamna 200 de euro lunar. Monitorizarea induce o responsabilitate mai mare, deci diminueaza pierderea pentru companie. Licenta pentru Cyclope se ofera per companie, in functie de numarul de unitati monitorizate. Media in Romania este de 50 de utilizatori monitorizati per companie, potrivit lui Ionel Orza.

In ceea ce priveste distribuitorii, Amplusnet are zece distribuitori in diferite zone ale tarii. Cu o investitie de 1.500 de euro, compania Lynx Solutions a apelat la implementarea softului de monitorizare a angajatilor. "Investitia a fost recuperata in primele doua-trei luni", a declarat örs Tamas, directorul general al Lynx Solutions.

Potrivit acestuia, angajatii au fost anuntati ca toate resursele tehnice si materiale ale companiei si gradul lor de utilizare sunt monitorizate.

"Am observat un oarecare disconfort al angajatilor, care erau reticenti in privinta imixtiunii softului in aspectele care tin de viata privata, insa am aplanat aceste temeri facand publice statisticile rezultate, acolo unde a fost cazul", a precizat örs Tamas. Insa principalul avantaj al softului este identificarea abuzurilor, utilizarea de aplicatii neadecvate si neproductive de catre angajati.

"Daca ar fi sa raportam procentual cresterea in urma utilizarii software-ului de monitorizare a angajatilor, putem spune ca am observat o marire de 10-15% a productivitatii muncii". Monitorizarea este necesara, dar un program se justifica doar in cazul firmelor cu mai mult de zece angajati si acolo unde gradul de informatizare este mare, cred unii dintre antreprenorii chestionati.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: