Noile reguli de creditare se coc peste doua saptamani

Data publicarii: 04-08-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va prezenta in urmatoarele doua saptamani forma finala a regulamentului privind reducerea riscului pentru creditarea populatiei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In acelasi timp, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a mentionat ca banca centrala este deschisa la discutii cu bancherii privind normele de creditare.

Termenul pana la care proiectul bancii centrale a fost in discutie a expirat la 31 iulie.

"Suntem deschisi la discutii cu bancherii. Cu toate acestea, vrem sa vedem daca solicitantul de credite poate face fata si in situatiile cele mai dure", a precizat acesta.

Stress-testele propuse de BNR in regulamentul pentru creditarea populatiei vor fi aplicate unor grupe de clienti, stabilite dupa venituri, si nu fiecarui client in parte, asa cum proiectul prevedea initial, declarase in urma cu o saptamana consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior", in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Conform proiectului initial, bancile ar trebui sa realizeze de asemenea un stress test, prin care sa ia in evalueze capacitatea de rambursare a creditului in cazul fiecarui client, luand in calcul cele mai aspre conditii de creditare din ultimele 18 luni.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

NewsIn