Isarescu: volatilitatea pietei internationale aduce riscuri de depreciere pentru leu

Data publicarii: 05-08-2008 | Finante-Banci

Leul este supus unor presiuni de depreciere cauzate de turbulentele externe, insa eventualele fluctuatii sunt controlabile pe termen scurt, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Pe termen lung, nu putem estima in ce fel turbulentele externe vor influenta cursul, insa pentru o perioada mai scurta, aceste riscuri sunt predictibile. Pietele au o anumita volatilitate, exista un risc de depreciere a monedei nationale, insa acesta este in limitele controlabile", a mai spus Isarescu. 

Viceguvernatorul BNR, Crisan Popa, a spus, referitor la cursul de schimb, ca nu anticipeaza fluctuatii semnificative, nici in sus nici in jos pentru perioada urmatoare.

Referitor la riscurile de adancire a deficitului bugetar, Isarescu a precizat ca BNR le ia in calcul, insa "nu exagereaza in evaluarea lor".

Guvernatorul BNR a reamintit ca estimeaza mentinearea deficitului de cont curent la 14% din produsul intern brut (PIB) in acest an, dar ca acest nivel este in continuare ridicat.

Referitor la impactul majorarilor salariale si de pensii, guvernatorul BNR a spus ca acesta este greu de calculat.

Pe de alta parte, banca centrala include cresterea salariului minim si majoarea anuntata a pensiilor printre motivele pentru cresterea prognozei de inflatie in acest an, de la 6 la 6,6%.

"Schemele din raportul asupra inflatiei arata cat de complicat este mecanismul de evaluare a impactului majorarilor salariale asupra cresterii pretuurilor. Noi nu ne pronuntam astfel, ci ne referim la riscurile dinspre nivelul general al veniturilor, tendinta acestora si corelatia cu productivitatea muncii", a  mai spus Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: