Universitate pentru persoanele obsedate de munca si stresate

Data publicarii: 05-08-2008 | Lifestyle

Persoanele obsedate de munca, stresatii, deprimatii mai au o sansa: sa se inscrie la "Scoala vietii". Proaspat-infiintata Universitate din Londra isi propune sa ii ajute pe toti cei prea implicati in rutina zilnica si sa ii invete cum sa "traiasca" din nou. Mai exact, cum sa se bucure din nou de niste placeri precum arta, cartile, calatoriile, relateaza Reuters. Cursurile ii vor educa pe studenti, indiferent ca sunt liceeni sau pensionari, de la cum sa poarte o conversatie spumoasa ori una intelectuala (sa zicem despre filosofia franceza), si pana la cum sa se strambe la persoane antipatice. Nu sunt uitate nici sfaturile despre munca, politica, familie sau chiar sfaturile de dragoste.

Profesori celebri

Si sfaturile-seminar vor fi tinute de persoane avizate: o armata de artisti, scriitori si intelectuali de renume. De pilda, filosoful Alain de Botton, care a scris "Cum Proust poate sa-ti schimbe viata", si Sophie Howarth, fost custode la galeria de arta Tate Modern, se numara printre fondatorii scolii. Ei sunt de parere ca multi oameni au in prezent nevoie de instructiuni pentru a-si folosi cu folos putinul timp care le ramane dupa munca si pentru a avea o existenta implinita. Bineinteles, totul contra unei sume modeste - universitatea functioneaza in interiorul unui magazinas din cartierul londonez Bloomsbury.

Dar asta nu e tot. Universitarii promit si sfaturi avizate sau macar niste discutii cu specialisti pentru "studentii" care doresc sa isi schimbe locul de munca. "Poate ca ai niste intrebari care te rod si vrei sa le adresezi unui paleontolog. Ori poate vrei o schimbare in cariera si vrei sa vorbesti la prima mana cu un fotograf sau un designer. 50 de experti din diferite domenii stau la dispozitie studentilor pentru conversatii", se poate citi pe site-ul "Universitatii pentru cei care au uitat sa traiasca". Cu ajutorul profesorilor, poti invata si cum sa refaci o relatie, cum sa alegi un doctor bun sau cum sa iti transformi timpul petrecut in dormitor intr-o adevarata vacanta. Cursurile dureaza sase saptamani si costa 195 de lire sterline, iar discutiile cu experti - 50 de lire ora.

Gandul