PwC: Bancherii se tem de o recesiune globala

Data publicarii: 07-08-2008 | International

Criza lichiditatilor si situatia critica a creditelor se situeaza in topul riscurilor pe care bancherii le identifica in momentul de fata la nivel global, acestia temandu-se ca tensiunile de pe pietele financiare vor conduce la o recesiune globala.

Agitatia de pe pietele financiare, din 2008, a schimbat complet ierarhia riscurilor bancare, comparativ cu anii anteriori, potrivit studiului "Banking Banana Skins", realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) in colaborare cu Centrul pentru Cercetare in Inovatia Financiara (CSFI). Sondajul a cuprins 376 de bancheri, analisti si autoritati de reglementare din 38 de tari, inclusiv Romania. "Din clasificarea celor 30 de elemente de risc cu care se confrunta industria bancara in 2008, Romania, Ungaria si Rusia au considerat ratele dobanzilor crescande ca fiind una din preocuparile principale", a declarat Vasile Iuga, country managing partner al PwC Romania.

Doua dintre primele trei riscuri identificate anul acesta de catre participantii la sondajul PwC - lichiditatile si spread-urile de credit - nu au aparut in clasificarile studiilor precedente, semn al modului in care s-au schimbat tipurile de riscuri analizate. Singurul risc non-financiar din Top 10 se refera la reactia exagerata de reglementare din partea politicienilor si a autoritatilor de reglementare care se vor pregati sa "rezolve" problema. Potrivit studiului, doar 24% din respondenti au considerat ca bancile sunt pregatite suficient pentru a face fata riscurilor identificate, in comparatie cu 64% din studiul precedent.

Business Standard