Cel mai mare jaf virtual: 40 de milioane de carduri sparte

Data publicarii: 07-08-2008 | International

Un grup de hakeri care a spart mai multe milioane de carduri de credit si baze de date cu informatii personale sunt judecati pentru mai multe capete de acuzare printre care frauda, furt de date de identitate, violarea unor retele computerizate. Acesta este cel mai mare caz de "jaf virtual" judecat vreodata de Departamentul de Justitie din SUA.

Reteaua, formata din 11 membri, este acuzata de furtul a aproximativ 40 de milioane de carduri de credit americane si britanice, prin patrunderea in baza de clienti a mai multor lanturi de magazine, printre care TJ Maxx, Office Max, Boston Market, Barnes & Noble, Sports, Authority, Forever 21, DSW. Dupa ce obtineau datele, le salvau intr-un format criptat pe un server din Europa de Est. Numerele de card erau reinscriptionate si apoi folosite pentru retragerea de bani de la ATM-uri.

Operatiunea, cu nuclee in mai multe tari, a fost pusa la cale de un fost agent secret american, Albert "Sevgec" Gonzalez. Nu se stie deocamdata suma totala furata de pe cardurile de credit ale clientilor, dar se presupune ca este vorba de sute de milioane de dolari.

Gonzalez ar putea fi condamnat la inchisoare pe viata daca va fi gasit vinovat. La fel ar putea fi condamnati si alti doi americani, Christopher Scott si Damon Patrick Toey. Au mai fost arestati un ucrainean, Maxim Iastremskiy, si estonul Aleksandr "Jonny Hell" Suvorov. Alti sase suspecti sunt inca in libertate: Hung-Ming Chiu si Zhi Zhi Wang, din China, "Delpiero," - a carui nationalitate nu e cunoscuta -, Sergey Pavolvich din Belarus si Dzmitry Burak si Sergey Storchak, din Ucraina.

Redactia BankNews.ro