Marile banci nu mai vor sa 'se riste'

Data publicarii: 07-08-2008 | Finante-Banci

Multe din marile banci mondiale propun reforme care le-ar putea limita expunerea la risc, ca raspuns la recenta criza financiara, scrie Financial Times.

Propunerea ar putea reduce numarul de investitori care cumpara produse financiare complexe si ar aduce o schimbare radicala in piata derivatelor. De asemenea, se doreste cresterea investitiilor in tehnologie si in managementul riscului.

Consecinta ar putea fi diminuarea sanselor ca profituri astronomice, precum cele de acum un deceniu, sa mai poata fi atinse, dar si o crestere a sigurantei investitiilor.

Propunerile sunt facute pe baza unui studiu realizat de Goldman Sachs. Costurile unei astfel de legi vor fi minuscule comparativ cu sutele de miliarde de dolari pierdute pana acum de institutiile financiare, crede Gerard Corrigan, directorul Goldman Sachs.

Legea este sustinuta de nume grele ale pietei bancare: JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Citigroup, HSBC, Lehman Brothers si Morgan Stanley. Ea va fi inaintata organismelor internationale cu speranta ca vor produce reguli prin care o noua criza sa nu mai poata avea loc in viitor.

Redactia BankNews.ro