Cinci CEO pe scaunul carora nu ai vrea sa fii

Data publicarii: 07-08-2008 | HR/Cariere

Criza prin care trece economia globala a dat serioase batai de cap marilor companii. Zona financiara este cel mai greu incercata, iar in lipsa unui manager bun, supravietuirea sau falimentul se joaca pe muchie de cutit. Revista Fortune a realizat un top al companiilor cu managementul cel mai neinspirat. Principalul criteriu in selectia lor a fost valoarea sumelor pierdute ca urmare a unor decizii manageriale gresite.

1.Richard Fuld, executivul companiei de investitii financiare Lehman Brothers, conduce clasamentul perdantilor. Plasamentele in piata creditelor imobiliare s-au dovedit dezastruase, intr-un singur an generand pierderi de 26 miliarde dolari si o scadere cu aproximativ 70% a valorii actiunilor.

2.Daniel Mudd, presedintele Fannie Mae, si Richard Syron, presedintele Freddie Mac. Cele doua firme de investitii au bagat miliarde de dolari in credite cu risc crescut, mult mai mult decat in intrumente financiare moderate. Criza subprime le-a lovit din plin. Actiunile celor doua institutii s-au prabusit la sfarsitul lunii iulie pe fondul speculatiilor potrivit carora acestea incearca sa efectueze o serie de operatiuni pentru strangerea de fonduri.

Planul propus de guvernul american pentru salvarea celor doi giganti ai pietei ipotecare ar putea "saraci" bugetul Statelor Unite de 25 de miliarde de dolari, conform reprezentantilor biroului american insarcinat cu evaluarea bugetului.

3.Kerry Killinger, CEO al Washington Mutual, companie care se aflta deja in al treilea trimestru de pierderi continue. Gaura generata de Killinger a fost de 27 miliarde dolari si o depreciere de 85% a actiunilor.

4.John Thain, directorul Merrill Lynch. De curand a treia mare banca americana de investitii, Merrill Lynch, a vandut actiuni in valoare de 8,5 miliarde de dolari si a lichidat obligatiuni in valoare de 30,6 miliarde de dolari la doar o cincime din valoarea nominala, pentru a-si reface lichiditatile afectate de turbulentele de pe piata ipotecara. Pierderile totale din ultimile luni se ridica la 47 miliarde dolari.

5.Rick Wagoner, presedinte al General Motors. Cresterea pretului petrolului a lovit in plin principalul constructor de masini din SUA. Fabricarea de masini mari s-a dovedit mult timp o strategie profitabila pentru GM. Nu si in ultimii ani cand scaderea vanzarilor a fost atat de dramatica incat a trebuit sa inchida mai multe fabrici si sa renunte la sute de muncitori. Pierderile sunt de peste 11,5 miliarde dolari.

George Trifu