Numarul firmelor intrate in faliment, dublu fata de anul trecut

Data publicarii: 08-08-2008 | Afaceri

Desi este o perioada in care suntem asigurati ca economia romaneasca paseste intr-un trend ascendent, iar moneda nationala prinde putere, multe firme de pe piata romaneasca au inceput sa-si inchida usile. Acest lucru  nu se intampla din cauza vacantei de vara, ci din cauza falimentelor, noteaza Curentul.

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), numarul societatilor romanesti care au intrat in insolventa si risca falimentul s-a dublat in ultimul an.

Ce spuneau specialistii

Foarte multi specialisti estimau ca numarul firmelor care vor intra in insolventa dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se va plasa in jurul a 16.000, din cauza lipsei de cultura economica a oamenilor de afaceri pentru a se adapta la schimbarile, cerintele si normele UE. Dupa parerea specialistilor, cel mai riscant sector de activitate ar fi comertul, deoarece este cel mai expus domeniu de activitate economica, iar cazurile de comercianti mici scosi de pe piata de hypermarketuri au fost des intalnite in ultimii doi ani.

Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai putine falimente in ultimii ani apartin in special domeniului IT, urmand salubritatea, posta, telecomunicatiile si sectoarele energetice, care, dupa parerea specialistilor, reprezinta cele mai sigure sectoare de activitate, cu grad foarte mic de risc.

In primele sase luni ale anului 2008, numarul societatilor romanesti care au intrat in insolventa si risca falimentul s-a dublat fata de perioada similara din 2007. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, aproximativ 7.500 de companii au intrat, in primele luni ale anului, sub incidenta legii privind insolventa, in timp ce numarul procedurilor de faliment deschise in perioada similara din 2007 a fost de 3.553. Falimentele raportate in unele luni din primul semestru au fost chiar si de trei ori mai multe decat cele inregistrate in lunile similare din anul precedent. Potrivit legii, companiile sunt declarate insolvente in momentul in care acestea intra in incapacitate de plata a datoriilor. Societatile care nu reusesc sa depaseasca prin actiunile pe care le intreprind starea de insolventa vor fi supuse lichidarii activelor si, in final, procedurii de faliment.

Curentul