CB Richard Ellis / Eurisko: Romania nu se confrunta cu o criza imobiliara

Data publicarii: 08-08-2008 | Imobiliare

Piata imobiliara din Romania nu se confrunta cu o criza deoarece aceasta este abia la inceput si mai are nevoie de aproximativ 20 de ani pentru a ajunge la saturatie, considera seful departamentului rezidential al CB Richard Ellis / Eurisko, Ionut Bordei.

"Comparativ cu restul Europei si Statele Unite, in Romania nu avem de-a face cu o criza. Pietele occidentale sunt saturate si cererea efectiva de locuinte nu mai exista. In Romania piata este abia la inceput, cerere exista, iar piata are nevoie de minim 20 de ani pentru a ajunge la saturatie", a declarat Ionut Bordei.

Acesta a subliniat ca o comparatie a pietei din Romania cu cele occidentale este irelevanta."Noi nu ne putem compara cu pietele occidentale unde s-au construit millioane de apartamente, iar la noi in ultimii 20 de ani sau construit maxim 30.000 apartamente si case in toata tara si mai avem in constructie inca aproximativ 30.000 de unitati in urmatorii doi ani", a spus reprezentantul CB Richard Ellis/Eurisko.

In opinia acestuia pe piata exista foarte multi cumparatori, care au aprobate creditele, insa acestia prefera sa astepte o ieftinire a locuintelor. " Va fi surprinzator pentru multi dintre acesti cumparatori sa constate ca proprietatile nu s-au ieftinit, pentru ca nu au cum, atata timp cat costurile sunt imense. In acelasi timp vor realiza ca pe piata oferta este foarte mica, pentru ca multi dezvoltatori au renuntat intre timp la proiectele noi, iar cererea este foarte mare si preturile au inceput sa creasca iarasi", a adaugat Ionut Bordei.

Reprezentantul CB Richard Ellis | Eurisko considera ca tocmai datorita acestui comportament al cumparatoriilor piata se confrunta cu un ritm foarte scazut al vanzarilor. "Daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 2-300.000 de apartamente", a subliniat acesta.

Toti cei care vor si au nevoie sa cumpere o locuinta si totusi nu cumpara in aceasta perioada vor crea un surplus imens de cerere, mai considera Ionut Bordei . "Problema principala in acel moment va fi ca multi dintre cei ce astazi isi pot permite sa cumpere, la acel moment din cauza cresterii mari de pret nu-si vor mai putea permite si vor fi obligati, ori sa-si cumpere un apartament mult mai mic, ori unul vechi, ori sa aleaga o zona mai slab cotata sau cel mai rau din potential cumparator azi sa devina cert chirias maine", a mai mai adaugat reprezentantul CB Richard Ellis/Eurisko.

NewsIn