BNR a respins infiintarea Becali Bank. Gigi nu va deveni bancher

Data publicarii: 11-08-2008 | Finante-Banci

Finantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, George Becali, nu va putea avea propria institutie bancara, intrucat Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a respins, in sedinta din 24 iulie, cererea de constituire a Becali Bank, sustin surse bancare, citate de Mediafax.

Omul de afaceri George Becali a declarat, la finele lunii martie, ca ar fi depus documentatia la BNR, iar banca va avea un capital social de 30 de milioane de euro.

Potrivit regulamentului de autorizare a institutiilor de credit, la constituirea unei banci, BNR analizeaza provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, precum si transparenta sursei acestor fonduri, soliditatea situatiei financiare a actionarului sau capacitatea acestuia de a sustine financiar institutia de credit, daca este nevoie.

Totodata, sunt avute in vedere asocierea anterioara in activitati bancare si alte activitati comerciale, integritatea si reputatia actionarului in comunitatea de afaceri si participatiile calificate detinute de actionar in alte entitati. In plus, sumele destinate participatiei la capitalul social al bancii trebuie sa provina din surse proprii si sa nu reprezinte sume imprumutate. Banca centrala poate respinge cererea de constituire si autorizare daca actionarii persoane fizice au facut in ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au incheiat cu sanctiuni sau interdictii, ori fac in prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri.

Cererea de constituire este respinsa si daca informatiile referitoare la activitatea persoanelor, la tranzactiile desfasurate de acestea, ori la influenta de orice natura - politica, economica, familiala, personala - la care sunt supuse acestea conduc la concluzia ca exista posibilitatea ca banca sa nu isi desfasoare activitatea in conformitate cu prevederile legii si cu cerintele unei practici bancare prudente si sanatoase.

Gardianul