Inflatia si cresterile salariale, pericole pentru economie

Data publicarii: 11-08-2008 | Economie

Intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului "Adevarul", Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al Fondului Monetar International (FMI), face o radiografie a performantei economice. Punctele forte remarcate sunt cresterea economica si colectarea veniturilor bugetare.

Cresterea economica nu este insa una sanatoasa. Ansola considera ca inflatia a dus la supraincalzirea economiei. Un rol important in scumpirile din ultimele luni l-au avut cresterile salariale, declinul leului si expansiunea creditarii populatiei. Ansola apreciaza drept gresita politica Guvernului de cheltuire, prin rectificarea bugetara, a banilor incasati suplimentar din taxe si impozite.

Acesti bani ar fi putut sa fie de folos in momentul previzibil al incetinirii ritmului de crestere economica. Oficialul FMI este in schimb de acord cu actuala politica a BNR de scumpire a creditelor.

Reprezentantul regional principal al FMI, Juan Jose Fernadez-Ansola, atrage atentia ca saltul PIB este alimentat de inflatie prin cresterile salariale si deficitul bugetar

Rectificarea bugetara nu era necesara. Surplusul trebuia pastrat pentru a interveni in sustinerea economiei in cazul in care "aterizarea" nu va fi chiar usoara.

Dupa integrarea in Uninea Europeana, s-a creat falsa impresie ca Romania nu mai are niciun motiv sa se supuna vreunui tip de exigenta a FMI.

Chiar daca nu mai are semnat cu FMI un acord de asistenta, Romania are totusi obligatii ce rezida din calitatea sa de membru al importantei institutii financiare mondiale.

Supravegherea FMI ii vizeaza pe toti membrii sai, echipe de lucru dedicate consultandu-se periodic cu autoritatile locale, monitorizand si analizand evolutiile macroeconomice in baza carora periodic sunt alcatuite rapoarte de tara.

Integral in Adevarul