Vanzarile mondiale de spatii comerciale au scazut cu 49%

Data publicarii: 11-08-2008 | International

Vanzarile mondiale de spatii comerciale au scazut cu 49%, echivalentul a 306 miliarde de dolari, in primele sase luni din 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, tarile vestice fiind cele mai afectate, potrivit unui raport al Real Capital Analytics.

Schimbarea directiei capitalului a devenit evidenta in prima parte a anului, cand Tokyo a ajuns o piata mai activa decat Londra sau New York, iar investitorii s-au indreptat mai mult spre Asia, decat spre America sau Europa.

Vanzarile au scazut puternic in majoritatea tarilor cu economie dezvoltata in timp ce Brazilia, Rusia, India, China, precum si multe alte state emergente au inregistrat cresteri.

Tarile in curs de dezvoltare au atras 25% din tranzactii, o crestere cu 10% fata de 2007. In calcul au fost luate doar proprietatile cu o valoare mai mare de 10 milioane de dolari.

Spatiile deja construite au fost singurele tipuri de proprietati care au consemnat o crestere, cu un plus de 11%, sustinute si de vanzarea cu 2,3 miliarde de dolari a Chelsea Barracks din Londra.

"Incetinirea ritmului de crestere al economiilor europene si aparitia unor noi reglementari in China care obstructioneaza cumpararea de teren, ar putea face ca acest sector sa cunoasca in curand un declin similar restului proprietatilor", se arata in raport.

Scaderile cele mai mari s-au inregistrat la spatiile de birouri, cu 60%, si la vanzarea de hoteluri, cu 68%. Vanzarile de spatii comerciale au avut un declin de 54%. Vanzarile de proprietati industriale (depozitele si centrele de distributie), au scazut cu 38%. Centrele rezidentiale au inregistrat o diminuare a vanzarilor de 34%.

Din cele 84 de tari analizate, 35 au raportat cresteri pentru prima jumatate a anului, 30 dintre ele fiind in piete emergente. Piata indiana s-a dublat, cea braziliana a crescut cu 40%, Rusia cu 19%. De cealalta parte, piata din SUA a scazut cu 63%, cea germana cu 65% iar cea britanica cu 57%.

George Trifu