Cat castiga sportivii rusi de la Olimpiada

Data publicarii: 11-08-2008 | Diverse

Cand vine vorba de performantele sportive, guvernul de la Moscova se numara printre cele mai darnice autoritati de stat din intreaga lume, noteaza Adevarul. Pentru fiecare medalie de aur pe care o vor aduce de la Beijing, sportivii rusi vor primi in total 500.000 de dolari.

Zece dintre cei mai bogati rusi, printre care Roman Abramovici, Oleg Deripaska si Vladimir Potanin, au pus mana de la mana si au adunat peste 14 milioane de dolari intr-un fond destinat conationalilor lor care participa la Olimpiada de la Beijing, relateaza "Moscow Times". La toate acestea se adauga si sumele pe care guvernul de la Moscova le va oferi pentru fiecare medalie adusa acasa.

Putine campanii publicitare

Jocurile Olimpice reprezinta cel mai mare eveniment sportiv mondial si implica 10.700 de atleti, 302 evenimente si 28 de sporturi, dar si aproximativ sapte miliarde de spectatori si un numar estimativ de patru miliarde de telespectatori in intreaga lume.

Chiar daca Rusia se numara printre cele mai darnice state cand vine vorba de performantele sportive, rusii rar figureaza in listele celor mai bogati oameni din domeniu.

Asta pentru ca tot la fel de rar se practica in Rusia folosirea celebritatilor in campaniile publicitare, una dintre cele mai banoase surse de venit pentru vedete. "In Rusia, piata celebritatilor este inca in stadiu incipient", a afirmat reprezentantul companiei "Stars& Brands", Vadim Kormilitsyn, citat de "Moscow Times".

In SUA, 15% dintre campaniile publicitare folosesc celebritati pentru promovare, iar in estul Asiei procentul este si mai mare, de 40%. In Rusia insa in doar 2% dintre campanii figureaza celebritati nationale.

Dar volumul contractelor a ajuns la 60 milioane de dolari, anul trecut, si se estimeaza ca, in 2008, va ajunge la 200 milioane de dolari. Din toata piata, starurile din sport sunt folosite undeva intre 30%-40%, iar specialistii din publicitate sustin ca de anul viitor procentul se va dubla.

Casa, masina si bani pentru medalii

In acelasi timp, premiile financiare primite de sportivi de la stat cresc de la an la an odata cu costurile de trai. "De exemplu, in 1996, puteai sa cumperi un apartament in Moscova cu 50.000 de dolari. Acum, suma nu ar fi suficienta nici macar pentru achizitionarea unei masini decente", sustine reprezentantul Comitetului Olimpic al Rusiei, Gennady Shvets, citat de "Russia Profile.org".

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca, in curand, lucrurile se vor schimba odata cu acest an, in mare parte ca urmare a valului de succese inregistrat de sportivii rusi, de la victoria de la Ice Hockey World Championships pana la performantele neasteptate de la Euro 2008.

Pe langa fondurile puse deoparte de oligarhii rusi, dar si sumele oferite de guvernul de la Moscova, sportivii vor primi onorarii grase si de la autoritatile locale. In functie de performantele lor, ei primesc apartamente, masini si bani.

Astfel ca suma totala se ridica undeva la 500.000 de dolari. Insa rusii nu privesc doar numarul de medalii obtinute ca un punct definitoriu al succesului olimpic, dupa cum afirma presedintele Comitetului Olimpic al Rusiei, Vladimir Vasin, ci numarul de evenimente la care sportivii au succes.

Integral in Adevarul