Un an bun pentru economisire

Data publicarii: 12-08-2008 | Finante-Banci

Economisirea, "obicei" financiar mai putin cunoscut sau aplicat in Romania, ar putea avea totusi o sansa in acest stat renumit mai degraba pentru pofta de consum decat pentru cea de investitii, noteaza Gandul. Deschiderea a venit, cum era si normal, din partea pietei, fortata sa atraga investitori proaspeti. In numai un an, dobanzile date de banci la depozitele in lei au crescut cu 50%, depasind acum cota de 11 procente.

Concurenta si nevoia de lichiditati cat mai ieftine au fortat bancile sa transforme depozitele in adevarate produse de economisire, oferind acum dobanzi real pozitive, adica suficient de mari pentru a acoperi inflatia. Astfel, o inflatie anuala de circa 6,6% (cea mai recenta estimare a BNR) pentru anul in curs este acoperita de aproape doua ori de dobanzile practicate acum de banci pentru depozitele in lei. Economiile in euro nu au fost nici ele uitate, unele banci ridicand dobanzile si la acest tip de depozite, cu un nivel mult mai modest insa.  

Pentru cei care prefera sa riste mai mult pentru un profit mai "gras" exista varianta pietei de capital. Dupa o jumatate neagra de an, bursa din Bucuresti da semne de revenire. Brokerii spun ca este normal ca potentialii investitori sa fie reticenti fata de BVB dupa rezultatele din ultima vreme, insa, subliniaza ei, tocmai asta este o parte din magia bursei: pierderea care poate fi transformata in profit.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: