Pierderi de peste 500 miliarde de dolari, bilantul crizei subprime

Data publicarii: 13-08-2008 | International

Pierderile generate de criza subprime au depasit 500 miliarde dolari, cauza principala fiind extinderea problemelor si la nivelul altor tipuri de instrumente financiare, potrivit Bloomberg.

Pragul de 500 de miliarde a fost trecut dupa ce UBS AG a raportat pierderi de sase miliarde dolari. Fondul Monetar International estimase in aprilie ca valoarea ar putea ajunge la 510 miliarde, cifra aproape depasita. Cu o saptamana in urma, Nourriel Roubini, economist la New York University, inaintase o valoare de patru ori mai mare: 2 trilioane de dolari, cifra din ce in ce mai plauzibila.

"Vedem o raspandire a crizei de la un tip de credit la altul, de aceea e greu de spus cand caderile se vor opri. Mai intai trebuie stabilizata economia SUA, cea mai afectata de criza. Sunt inca multe trepte dedesubt pe care se poate aluneca", spune Makeem Asif, analist la Financial Products.

Obligatiunile cu dobanda variabila contribuie din plin la cuantumul pierderilor pe masura ce procurorii obliga bancile sa le rascumpere. Citigroup, UBS si Wachovia cumuleaza 1,4 miliarde dolari pierderi doar din obligatiuni rascumparate.

Redactia BankNews.ro