Micii intreprinzatori, la limita subzistentei!
Data publicarii: 14-08-2008 | AfaceriAproape 52% din lucratorii pe cont propriu spun ca sunt incapabili sa acopere cheltuielile necesare traiului. Cei mai multi nu pot nici macar sa-si asigure hrana zilnica, noteaza Adevarul.
Ancheta bugetelor de familie pe 2007, realizata de Institutul National de Statistica (INS), a consemnat si cateva lucruri cel putin ciudate, referitoare la gospodariile ai caror capi sunt lucratori pe cont propriu in activitati neagricole.
La capitolul "posibilitati de satisfacere a nevoilor de consum", 51,9% din intreprinzatorii chestionati au declarat statisticienilor ca "nu pot face fata cheltuielilor cu venitul lunar realizat".
Reamintim ca din categoria "lucratori pe cont propriu" fac parte, de regula, intreprinzatorii inregistrati ca persoane fizice autorizate si care desfasoara diverse activitati neagricole, cum ar fi croitorie, ceasornicarie, reparatii electrocasnice etc., dar si consultanta, publicitate sau creatie cultural-stiintifica. Despre ei se spune, in general, ca au venituri cel putin indestulatoare - in niciun caz ca ar fi muritori de foame!
Asigurarea hranei, cea mai mare problema
"Din cauza lipsei resurselor financiare", intreprinzatorii aflati in incapacitate de acoperire a costurilor au declarat, in cadrul anchetei INS, ca nu pot plati la timp chiria (3,5%), intretinerea locuintei (37,3%), energia electrica (19,7%), telefonul (8,9%) sau abonamentul radio-TV (7,4%). Cei mai multi insa (peste 80%) au afirmat ca s-au aflat "in imposibilitatea de a cumpara produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei"...
Ponderea celor care traiesc la limita subzistentei crescuse vertiginos in perioada 2004-2005 (ajunsese la peste 85%), insa ulterior a inceput sa scada spre 80% din totalul celor aflati in incapacitate de acoperire a costurilor vietii.
Particularii scapa greu de lipsuri
Comentand statisticile prezentate alaturat, sociologul Marian Preda a declarat ca nu trebuie confundate categoriile privilegiate de lucratori pe cont propriu cu marea masa a intreprinzatorilor. In multe meserii traditionale exista subgrupuri aflate la limita subzistentei, probabil oameni in varsta care cu greu pot gasi alte surse de venit. Insa aceasta raritate a banilor poate fi interpretata si ca saracie subiectiva", a precizat sociologul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri