Creditele pentru locuinte raman inaccesibile majoritatii populatiei

Data publicarii: 14-08-2008 | Finante-Banci

Finantarea bancilor in proiecte imobiliare a scazut la 60 la suta in acest an, fata de 90 la suta, cat era in 2007, noteaza Cronica Romana. Fenomenele care au afectat piata imobiliara au fost atat scumpirea creditelor, cat, mai ales, pretentiile din ce in ce mai mari ale clientilor, care refuza sa mai cumpere o casa dupa niste simple planuri. Fenomenul cu care se confrunta piata imobiliara in prima jumatate a anului in curs a fost denumit de catre investitorii in domeniu "crestere lenta". Sistemul bancar a incetinit proiectele sustinute in 2007. Este dificil sa se mai obtina acum asemenea creditari.

In perioada 2006-2007 bancile imprumutau 90 la suta, iar acum doar 60 la suta. Cei care au intrat acum pe piata au greutati in a obtine sustinerea bancara a proiectelor lor. Se poate spune ca romanii incep sa fie din ce in ce mai maturi in privinta achizitiilor pe care le fac. Pe langa partea de creditare care este importanta mai intervine si acel factor de panica, adica potentialii investitori incep sa analizeze mai bine ceea ce trebuie sa faca. Au aparut foarte multe proiecte si ne aflam intr-o perioada de maturizare a pietei imobiliare din Romania.

In privinta locuintelor noi scoase la vanzare, 14.000 de apartamente, din ansamblurile rezidentiale din zona de est a Capitalei, acestea nu acopera decat 5 procente din necesar. Pretul mediu pe metru patrat in aceasta zona este de 1419 euro, variind intre 1236 de euro in zona Theodor Pallady, si de 1582 de euro in zona Vitan, sume la care se adauga TVA. Atat timp cat isi vor asigura o marja de profit din vanzare de 30 de procente, dezvoltatorii imobiliari vor continua sa activeze pe piata din tara noastra.

Afacerea pare profitabila, mai ales ca cererea de locuinte va continua, multi ani de acum incolo, sa depaseasca oferta. In concluzie, achizitionarea unei case va fi in continuare aproape imposibila, tinand seama, in primul rand, de veniturile omului de rand. Si, se pare ca nu exista premize ca in viitorul apropiat situatia sa se reglementeze. In zorii democratiei postdecembriste se estimasera cel putin trei decenii pentru normalizare. Parca se confirma!

Cronica Romana