Starea economiei da dureri de cap peste tot in lume

Data publicarii: 14-08-2008 | Economie

Niciun continent nu a fost scutit de criza financiara, rapoarte ingrijoratoare venind zi de zi din cele patru colturi ale lumii. De curand, Bank of England a oferit o perspectiva sumbra pentru restul anului, prognozand o inflatie de 5% pe fondul scumpirii energiei si alimentelor.

Desi intr-o prima faza parea debransata de problemele americane, economia Uniunii Europene s-a dovedit la fel de vulnerabila ca si cea de peste Ocean. Primul trimestru a adus o scadere de 0,7%, iar pentru al doilea analistii prevad o depreciere de inca 0,2%.

In Asia, economia japoneza, a doua ca marime la nivel mondial, a inregistrat o "contractare" economica de 0,6 puncte procentuale, ceea ce reprezinta cel mai mare declin trimestrial din 2001, potrivit ultimelor date oficiale, facute publice de catre oficialii de la Tokyo. Aceste rezultate, anticipate de altfel de catre majoritatea analistilor, amplifica temerile privind posibilitatea ca cea mai mare economie asiatica si a doua din lume sa intre in recesiune.

Nici alte tari asiatice nu au fost la adapost. China, a carei crestere se masura pana acum in doua cifre, s-a multumit in 2008 cu un procent de sub 10%.

Desi nu suntem in recesiune, cel putin daca ne ghidam dupa definitia data de Fondul Montear International (scadere a productiei globale sub 3%), nici departe de ea nu suntem. Previziunile de crestere pentru 2008 sunt de 4,1%, iar pentru 2009 de 4,5%. Acestea sunt estimarile organismelor internationale. Analistii sustin insa ca oficialii de la FMI sunt mult prea pesimisti.

Redactia BankNews.ro