Orasul-rafinarie, noul proiect al gigantului indian Reliance Industries

Data publicarii: 18-08-2008 | International

Un labirint din otel si beton cat o treime din suprafata Manhattanului rasare in zona de coasta a orasului indian Jamnagar. Proiectul, in valoare de 6 miliarde de dolari, este suportat de gigantul petrolier Reliance Industries si are ca scop construirea celei mai mari si mai sofisticate rafinarii din lume care va putea procesa 5% din combustibilul mondial.

"Fara proiecte de mici dimensiuni" este devizia arhitectului insarcinat sa construiasca rafinaria, dar si a directorului Reliance Industries, Mukesh Ambani, printre altele si cel mai bogat om din India. La sfarsitul anilor '90, Reliance a cheltuit o suma identica pentru a pune bazele primei rafinarii de nivel mondial in Jamnagar. La acea data fusesera angajati 75.000 muncitori a caror sarcina era sa termine constructia in patru ani. Acum vor mai fi angajati alti 70.000 pentru a dubla capacitatea rafinariei, pana la aproape 5 milioane de litri de benzina si motorina pe zi.

Combustibilul va lua drumul Europei si al Statelor Unite, unde constructia unor noi rafinarii este mult prea costisitoare si dificila din cauza legilor stricte. Operatiunile vor fi coordonate de Bechtel, in proiect avand o cota de 5% si Chevron. Analistii prevad o scadere in pretul combustibilului imediat ce noile capacitati ale rafinariei vor fi functionale.

Rafinarie Jamnagar

Redactia BankNews.ro