Ce calitati trebuie sa-ti dezvolti pentru a ajunge CEO

Data publicarii: 18-08-2008 | HR/Cariere

Nivelul crescut de energie, dorinta de a duce la indeplinire sarcini si abilitatea de a sintetiza situatii complexe sunt trei mari calitati pe care ar trebui sa le aiba un aspirant la o functie de conducere, potrivit unui studiu al Personnel Decision International (PDI), realizat cu ajutorul a 9000 de manageri.

In ce priveste caracteristicile negative care iti pot anula orice sansa de a-ti depasi statutul de simplu angajat, cele mai grave sunt atitudinea pasiv-agresiva si evitarea preluarii de sarcini.

Raportul arata ca puterea de a intelege, analiza si sistematiza informatii ambigue si complexe e temeiul necesar si obligatoriu pe care trebuie sa il respecte un CEO.

Coordonatorul studiului, Simon Callow, spune ca un CEO trebuie sa se dovedeasca in stare sa asimileze rapid un volum mare de informatii si sa determine care elemente sunt relevante pentru companie. Identificarea a ceea ce este vital dintr-o masa nesistematizata de date e incercarea de baza a unui viitor manager. 

Energia si determinarea sunt alte puncte forte. Un CEO trebuie sa fie capabil de un efort sustinut, sa arate o forta si rezistenta sueperioare, sa-si probeze "anduranta" astfel incat in situatii critice sa gaseasca vitalitatea necesara stimularii si motivarii echipei. Liderii se simt confortabil in postura de negociatori, motivatori si de factori de decizie.

Desigur, toate aceste calitati nu iti garanteaza ascensiunea. De asemenea, nu inseamna ca daca nu le ai nu vei ajunge sigur manager. Sunt doar trasaturi generale care nu acopera diversitatea de culturi organizationale. Astfel, in multe companii pot prima alte insusiri sau poate fi de ajuns experienta acumulata.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: