Desi au creditul ipotecar aprobat, unii romani asteapta noi ieftiniri

Data publicarii: 19-08-2008 | Finante-Banci

Nesiguranta fata de directia in care vor merge preturile la locuinte, in special la cele din Capitala, a dat nastere unui fenomen nou pentru banci: desi au creditele ipotecare aprobate, unii clienti prefera sa mai astepte sa vada daca vor mai fi ieftiniri, noteaza Gandul.

"Anul acesta a fost unul atipic. Daca pana acum clientii doreau sa obtina si sa semneze cat mai repede actele pentru creditul ipotecar, sa cumpere cat mai repede noua locuinta, acum unii dintre ei prefera sa mai astepte. Avem multe dosare de credit ipotecar care au primit deja aprobarea bancilor si asteapta, uneori de cateva luni, doar semnatura cumparatorului si pe cea a vanzatorului", a declarat Anca Bidian, presedinte al brokerului de credite Kiwi Finance.

Dupa cum spune Bidian, obtinerea unui credit ipotecar de la o banca necesita o perioada de circa trei-patru saptamani, daca toate actele sunt in regula, in unele cazuri, exceptionale insa, aprobarea putand fi obtinuta si in numai o saptamana.

In ceea ce priveste "apetitul" romanilor pentru creditele de locuinte in monede exotice, Bidian spune ca in ultimele luni s-a observat o crestere sensibila la cererile de credit in franci elvetieni, care, datorita dobanzilor mai mici, permit imprumutarea unei sume mai mari de bani de la banca. Analizarea dosarelor poate dura de la o luna pana la doua luni.

Cand sunt grabiti, romanii nu se mai uita la comisioane si dobanzi

Daca totusi se hotarasc sa cumpere o locuinta cu ajutorul unui credit ipotecar, romanii tind sa se uite mai putin la comisioanele sau la diferentele de dobanzi ale bancilor si mai mult la rapiditatea cu care pot obtine aprobarea de la banca.

"Contractarea de credite ipotecare s-a dovedit in ultimul an mai puternic influentata de usurinta accesarii unui credit decat de costul acestuia. O jumatate de punct procentual in plus sau in minus pentru un credit ipotecar contractat nu conteaza atat de mult cat rapiditatea cu care solicitantul obtine suma necesara", se precizeaza intr-un studiu al Credit Zone.

Integral in Gandul