Analistii americani incep sa puna la indoiala neutralitatea Federal Reserve

Data publicarii: 19-08-2008 | International

Ben S. Bernanke, seful Rezervei Federale americane, inca incearca sa delimiteze tabara institutiilor financiare care pot sa fie lasate sa sucombe de cele care trebuie tinute in viata cu orice pret, potrivit Bloomberg.

Bernanke a luat in mai multe randuri decizia de a ajuta o serie de banci americane aflate in criza de lichidati, masuri considerate protectioniste de catre analisti.

Hotararile luate de Bernanke arunca o lumina negativa asupra unei institutii apreciate de-a lungul timpului pentru independenta si neutralitatea sa. Lipsa prevederilor legislative referitoare la situatiile in care Fed poate interveni in favoarea unei banci comerciale ridica semne de intrebare asupra corectitudinii deciziilor guvernatorului.

Cand au fost de acord sa garanteze o linie de credit care sa permita JP Morgan sa preia controlul Bear Stearns, Rezerva Federala (Fed) a admis ca nu trebuie lasata sa dea faliment nicio firma importanta cu un portofoliu de obligatiuni ipotecare sau imprumuturi acordate emitentilor de ipoteci. Asa s-a intamplat si cu Fannie Mae si Freddie Mac, principalii jucatori pe piata creditelor ipotecare din SUA. Ulterior, in cazul creditelor studentesti.

Observatorii pietei financiare americane au subliniat distanta de conceptii dintre Bernanke si fostul sef al Fed, Alan Greenspan care trasase o linie clara in ce priveste folosirea puterii pentru influentarea pietei. Bernanke a intors la 180 de grade vechea politica de neinterventie in piata.

Ingrijoarea analistilor americani este augmentata de lipsa de transparenta a sefului Fed, care a refuzat pana acum sa prezinte membrilor Camerei Reprezentantilor un raport de activitate si o justificare a deciziilor. 

Precedentele create de Bernanke vor pune in dificultate actiunile viitoare ale Fed care ar putea sa se mai confrunte si cu alte cazuri similare. "Este mult mai greu sa refuzi cand ai deja un precedent. Congresul trebuie sa gaseasca o modalitate de limitare a rolului Fed in toata aceasta afacere", spune J. Alfred Broaddus Jr., fostul presedinte al Richmond Fed.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: