Topul celor mai competitive orase din lume

Data publicarii: 20-08-2008 | International

Global Urban Competitiveness Report, un studiu coordonat Ni Pengfei si Peter Karl Kresl de la Bucknell University, a desemnat New York-ul drept cel mai competitiv oras din lume. Competitivitatea urbana este definita de cercetatori ca abilitatea unui oras de a-si atrage prosperitatea economica intr-o maiera mai rapida si mai buna decat alte orase din lume.

Studiul, care a inclus 500 mari orase, a folosit noua indici de analiza: PIB-ul, PIB-ul per capita, PIB-ul pe unitate de suprafata, productivitatea muncii, numarul de companii multinationale, numarul de aplicatii pentru noi firme, nivelul preturilor, rata de crestere economica si rata de angajare.

Pornind de la acesti indici, cele mai competitive 20 de orase sunt urmatoarele: New York City, Londra, Tokyo, Paris, Washington D.C., Los Angeles, Stockholm, Singapore, San Francisco, Chicago, Toronto, Seoul, Boston, San Diego, Auckland (U.S.), Helsinki, Madrid, Vienna, Philadelphia, Houston.

Regiunile cele mai performante in termeni de competitivitate urbana sunt America de Nord si Europa. Orasele asiatice, mai ales cele din China, incep sa se apropie din ce in ce mai mult.

Studiul a relevat tendinta de "monopolizare oligarhica", PIB-ul celor mai mari 10 orase reprezentand 27% din totalul tuturor celor 500 de orase. Distributia globala a veniturilor se concentreaza mai ales in Europa si America de Nord si foarte putin in Africa. De asemenea, zonele de coasta sunt mai dezvoltate decat cele din interiorul continentelor.

Pe primul loc in ce priveste rata de angajare se afla Moscova urmata de Tijuana si Baku. Pe primul loc la productivitatea muncii este Londra. Cel mai mare PIB il are Tokyo, iar cel mai mare PIB per capita, Geneva. New Yorkul este fruntas la doua categorii: PIB pe kilometrul patrat si numarul de corporatii multinationale. Orasul chinez Baotou are cea mai mare rata de crestere economica.

George Trifu