Sase lucruri pe care o banca nu ti le va spune niciodata

Data publicarii: 20-08-2008 | Finante-Banci

Credibilitatea si legitimitatea sunt bunurile cele mai de pret ale unei banci. Cu cat o institutie financiara pare mai sigura si demna de incredere, cu atat va avea mai multi clienti si in consecinta profituri mai mari. In dorinta de a te castiga, o banca va omite sa-ti spuna o serie de lucruri care, de multe ori, se vor dovedi potrivnice intereselor tale financiare.

Iata o parte din detaliile pe care bancile au tendinta sa le "ascunda":

1. "Singura directie a taxelor e cea ascendenta". Cu o incetinire a economiei si a cheltuielilor de consum, bancile sunt in cautare de solutii pentru mentinerea veniturilor. Chiar daca nu din taxe traiesc, totusi acestea contribuie la rotunjirea castigurilor. Administrarea unui card, retragerea de bani din ATM-ul altei banci, depasirea contului disponibil, solicitarea unui extras de cont, sunt operatiuni simple, dar profitabile pentru banci.

2. "Schimbam dobanda la credite tot timpul". Chiar daca prevederile contractuale iti sugereaza ca dobanda va ramane aceeasi pe toata perioada creditului, in multe cazuri lucrurile nu stau asa. Pot exista formulari evazive care dau loc unor interpretari multiple si lasa loc bancilor pentru modificari ulterioare.

3. "Universitatile si campusurile studentesti sunt o mina de aur pentru noi". Studentii sunt clientii de peste cativa ani, iar bancile au tot interesul sa ii curteze mai ales ca forta lor financiara se presupune ca va fi mare. Multe banci au incheiat intelegeri cu universitatile. Un astfel de exemplu este virarea banilor de bursa direct pe carduri. In acest fel se mareste sansa ca studentul sa ramana si in viitor client al bancii.

4. "Clientul nostru e profitul nostru, nu stapanul nostru". Toate bulevardele mari au cel putin cate o filiala sau agentie a unei banci. Deschiderea de noi filiale se afla in bugetul de investitii al oricarei banci serioase. Asta pentru ca oamenii au tendinta sa-si aleaga banca in functie de cat de aproape este de ei. Mai mult, un client interesat de un anumit produs financiar poate fi convins sa cumpere si alt produs si, cu cat ai mai multe produse, cu atat esti mai fidel bancii.

5. "Mai mic uneori e mai bun decat mai mare cand ne referim la banci". Pe piata bancara americana primele 10 mari institutii de credit isi generau 54% din venituri din taxe. In schimb, cele mai mici 10 banci genereau din taxele percepute clientilor doar 28%. Diferente semnificative pot aparea si in ce priveste dobanda, majoritatea bancilor mici avand oferte mai avantajoase decat cele mari. 

6. "Serviciile de online-banking nu intotdeauna sunt corecte". Platile online au schimbat modul in care oamenii isi gestioneaza banii. Putem plati facturi, face rezervari, cumpara produse sau verifica depozitul bancar direct de pe calculator. Din nefericire nu intotdeauna vedem adevarata situatie a fondurilor. Tranzactiile electronice au complicat sistemul. O rezervare online la un hotel te poate pune in dificultate deoarece banii iti sunt luati cu o intarziere considerabila, care poate ajunge si la doua zile.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: