Noua romani din zece si-au pierdut banii la bursa

Data publicarii: 20-08-2008 | Bursa

Caderea bursei din acest an i-a afectat puternic la buzunar pe investitori, noteaza Cotidianul. Potrivit datelor statistice, 91,6% dintre investitori au inregistrat pierderi comparativ cu inceputul anului 2008. Aproximativ 13,4% dintre jucatorii la bursa si-au pierdut mai mult de jumatate din valoarea portofoliului de la inceputul anului in urma scaderilor pietei, iar 22,5% dintre investitori au pierderi cuprinse intre 40 si 50% din valoarea portofoliului, arata datele unui studiu prognosis.ro.

De asemenea 21,8% dintre jucatorii de pe piata de capital au pierderi intre 30 si 40%, alti 22,4% se afla in intervalul de 20-30%, iar 11,3% dintre acestia sub 20%. In jur de 4,2% dintre investitori au anuntat ca au castigat la bursa fata de inceputul anului, iar alti 4,2% sunt pe zero.

De remarcat ca aproape un sfert dintre investitori nu detin nici o investitie alternativa la investitia in actiuni BVB.

Totusi, alti 40,4% dintre ei mai au bani in depozite bancare, 27,4% in proprietati imobiliare, iar 17,1% in fonduri mutuale. De asemenea, un jucator din patru isi protejeaza investitiile si prin alte instrumente financiare (futures/options).

In ciuda scaderilor accelerate din ultima perioada, doar 27,9% dintre investitori au redus deliberat expunerile la BVB in ultimele sase luni in incercarea de a-si diminua pierderile. Mai mult de atat, 44,3% dintre investitori apreciaza ca vor aduce sume noi pentru investitii la BVB in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 17,1% declara ca isi vor diminua investitiile.

Pierderile suferite de investitori sunt explicabile daca luam in calcul faptul ca, de la inceputul anului pana la finalul saptamanii trecute, indicii BET si BET-C au scazut cu 39,8%, respectiv 35,1%, in timp ce BET-FI se afla cu 56,41% sub nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. In plus, investitorii nu prea au mizat pe actiunile sectorului chimic, in special pe Azomures, o actiune care a crescut in acest an cu 300%.

Studiul prognosis.ro arata ca mai putin de 1,2% dintre brokeri si doar 1% dintre investitori se asteptau la cresteri pe sectorul economic in luna martie 2008. La patru luni distanta, adica in iulie, nu mai putin de 28,8% dintre brokeri si 16,9% dintre investitori mizau pe cresterea sectorului chimic la bursa in acest an. Din pacate, nici viitorul nu pare unul bun. Mai putin de 10% dintre investitori asteapta cresteri in urmatoarea luna pe indicele BET. Pe termen de o luna, aproape jumatate dintre investitori (46,9% pentru BET si 47,4% pentru BET-FI) vad piata in scadere. In plus, mai mult de 50% dintre experti (51,5% - BET, 54% - BET-FI) vad o piata pe un trend descrescator in urmatoarea luna.

O intoarcere de trend pe bursa este vazuta de investitori peste sase luni. Cea mai mare parte dintre ei apreciaza ca peste sase luni cel mai performant sector al BVB va fi cel financiar. 23,6% dintre ei cred asta, in scadere de la 40%, in martie. Urmatoarele pe lista sunt actiunile din sectoarele chimic (16,9%), petrolier (14,2%), industrie alimentara (8,8%) si constructii (7,4%).

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: