Cat costa sa devii investitor la Bursa?

Data publicarii: 21-08-2008 | Bursa

Cu cel putin 2.000 de lei, cu informatii de baza despre piata de capital si cu o doza de curaj, orice roman poate deveni investitor la Bursa.

Orice tip de investitor poate gasi o oferta pe masura la una dintre cele 76 de societati active pe piata romaneasca. Dimensiunea bursei nu permite, insa, si costuri foarte mici.

Casele de brokeraj orientate spre retail incurajeaza intrarea la tranzactionare prin sumele minime percepute la deschiderea unui cont.

"Pe bursele externe, fara 10.000 de euro este foarte greu sa joci la bursa. Unii intermediari de pe piata romaneasca stabilesc sume mici de pornire pentru a atrage si potentialii investitori neinitiati sau care nu dispun de venituri foarte mari", explica Emanuela Bodas, director comercial la Estinvest Focsani.

Societatea de brokeraj impune o suma minima de 2.000 de lei atat pentru piata spot, cat si pentru derivate, din care se retine o taxa de deschidere de cont de 25 de lei. In cazul tranzactionarii on-line, comisionul maxim este de 1% din valoarea tranzactiei de cumparare sau de vanzare si scade in functie de rulaj.

Posibilitati pentru toate buzunarele

Cu minimum 3.000 de lei poate fi deschis un cont la Vanguard. In acest caz, pentru un rulaj mediu lunar pe ultimele trei luni mai mic de 30.000 de lei, comisionul este de 1%, dar poate cobori la 0,5% pentru un rulaj mai mare de 500.000 de lei.

Cu cel putin 3.500 de lei, investitorii pot cumpara actiuni la Bursa de la Bucuresti prin intermediul Intercapital Invest, in timp ce la Carpatica Invest cel mai "ieftin" cont este de 5.000 de lei.

Pe masura ce firmele de brokeraj "triaza" potentialii investitori, valoarea initiala creste. La IFB Finwest, de exemplu, ajunge la 5.000 de euro (aproximativ 17.500 lei), iar la Prime Transaction suma minima este de 10.000 de lei pentru contul independent si de 30.000 de lei pentru contul discretionar. Suma ideala de inceput este insa de 25.000 - 50.000 de lei, considera brokerii.

Volumele mici mentin costurile sus

Dimensiunile pietei nu fac posibila, totusi, reducerea comisioanelor de tranzactionare. "Costurile nu sunt cele mai mici comparativ cu media europeana. Sigur nu suntem cei mai ieftini, dar acest lucru tine de dimensiunea pietei: volumul redus de tranzactionare impiedica intermediarii sa diminueze comisioanele", explica Alin Brendea, director de operatiuni al Prime Transaction.

Astfel, desi in ultimii doi ani am asistat la o tendinta de reducere a comisioanelor in piata, ne situam, totusi, peste media europeana. In momentul de fata, comisionul intermediarilor poate cobori la 0,35% in conditiile unui rulaj lunar de aproximativ 500.000 - 700.000 de lei. Pe bursele europene, media comisionului procentual aplicat valorii tranzactionate este de aproximativ 0,15%.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: