Lantul vinovatilor: Cum a declansat Wall Street criza creditelor

Data publicarii: 21-08-2008 | International

Credite neachitate, banci in faliment, haos pe bursa. In urma cu doi ani doar un vizionar putea sa prevada turnura pe care o va lua economia mondiala. Acum, amploarea problemelor generate de creditele date cu usurinta e pe lista de prioritati a tuturor companiilor financiare si cap de afis al intregii prese economice. Ziaristii s-au transformat in politisti si au plecat in cautarea vinovatilor. Unii i-au gasit in cumparatorii de case ce nu si-au calculat bine banii si in comisiile de regularizare a pieteii, altii in Federal Reserve care a inundat piata cu dolari atunci cand nu trebuia.

Dar cei mai multi isi indreapta privirile spre Wall Street. Intregul lant de evenimente nu s-ar fi intamplat daca mariile institutii financiare nu ar fi intrat in jocul creditelelor subprime. Renuntarea la politica traditionala de investitie echilibrata, astfel incat sa se mentina un balans intre intrumentele cu risc mic si cele foarte profitabile dar extrem de periculoase, a dus la o crestere fara precedent a veniturilor, insa doar pe o perioda de cativa ani. Intr-un timp si mai scurt toate aceste profituri au fost maturate si odata cu ele, si mare parte din rezervele bancilor.

O analiza aprofundata si sistematica a factorilor care au determinat criza este facuta de Paul Muolo si Mathew Padilla in cartea "Chain of Blame: How Wall Street Caused the Mortgage and Credit Crisis". Uriasul apetit pentru risc si, in mod direct pentru profit, au dus giganti financiari ca Bear Stearns si Merrill Lynch in pragul falimentului. Chain of Blame este una din primele carti care face sapaturi in epicentrul crizei, conturand rolul determinant avut de marile banci.

Prin discutii purtate cu peste 200 din veteranii industriei, autorii reveleaza cititorilor practicile la limita legii sau chiar dincolo de lege ale unor institutii renumite. Un fost angajat al New Century spune ca i se impunea o norma de un credit pe ora, fapt care il determina sa fie mai putin atent la conditiile de creditare pentru a reusi sa se incadreze in timp.

Marturiile stranse de cei doi autori in Chain of Blame pot constitui probe pentru investigatorii federali in cazul declansarii unei anchete de stabilire a vinovatilor.

George Trifu