Cei mai bogati regi ai lumii

Data publicarii: 21-08-2008 | International

Bhumibol Adulyadej, regele Tailandei, este cel mai bogat rege din lume potrivit unui top al revistei Forbes. Acesta are o avere de 35 miliarde dolari in mare parte data de valoarea proprietatilor regale. Valoarea cumulata a celor 15 monarhi din topul Forbes atinge 131 miliarde dolari in crestere fata de anul trecut cand era de 95 miliarde dolari.

Pe locul doi se afla Seicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan al Emiratelor Arabe Unite cu o avere de 23 de miliarde de dolari. Seicul investeste foarte mult in imobiliare. De curand a cumparat cladirea Chrysler din New York la un pret de 800 de milioane de dolari.

Regele Abdullah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite ocupa pozitia a treia. Imediat dupa incaunarea sa, in 2005, guvernul a inceput construirea unui oras de 26 de miliarde de dolari in cinstea lui, care se estimeaza ca va deveni epicentrul economic al Orientului Mijlociu. Arabia Saudita castiga la ora actuala 1 miliard de dolari pe zi din exporturile de petrol.

Sultanul Haji Hassanal Bolkiah al Bruneiului, cu o avere de 20 de miliarde de dolari, se afla pe locul al patrulea in acest top. El este cel de-al 29 lea sultan al regatului Brunei, intr-o dinastie ce a stat la conducere timp de 600 de ani. Fata de anul trecut averea sa s-a diminuat in principal din cauza reducerii exporturilor de petrol.

Pe locul 5 se afla seicul Mohamed bin Rashid al Dubaiului, care la 58 de ani are o avere de 18 miliarde de dolari. Acesta detine majoritatea actiunilor in Dubai Holding, un conglomerat ce are actiuni la HSBC Holdings si Sony.

Pe pozitia a sasea se afla Printul Hans-Adam al II-lea de Liechtenstein, cu o avere de 5 miliarde de dolari. Familia regala din Liechtenstein detine celebra banca LGT, care a fost anul asta in centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri fiscale din istorie.

Seicul Hamad bin Khalifa Al Thani al Qatarului se afla pe locul 7 si are o avere de 2 miliarde de dolari. Tara pe care o conduce are cel mai mare Produs Intern Brut per capita din lume.

Regele Mohamed al VI-lea al regatului Morocco, in o varsta de 46 de ani, se afla pe locul 8 cu o avere de 1,5 miliarde de dolari provenita din actiunile pe care le detine la cea mai mare companie publica a statului, dar si din investitiile in agricultura.

Albert al II lea de Monaco ocupa locul 9. La 50 de ani, printul Albert are o avere de 1,4 miliarde de dolari. Se stie despre el ca lupta pentru protejarea mediului si conduce, in consecinta, un automobil hibrid.

Sultanul Qaboos bin Said al Omanului, aflat pe locul 10, are o avere de 1,1 miliarde de dolari. Acesta a cunoscut o crestere insemnata a averii in ultimul an, datorita investitiilor in petrol.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: