Comisionul din vanzari aduce salarii de manageri

Data publicarii: 21-08-2008 | HR/Cariere

Salariul angajatilor din sales & marketing variaza intre 600 de euro, pentru nivel entry, si 6.000 de euro, pentru top management, iar domeniile unde acestia sunt cel mai bine recompensati sunt FMCG, banking si farma.

Domeniile in care salariile sunt sub media din piata - atat pentru vanzari, cat si pentru marketing - sunt cele tehnice (industria grea si industria usoara) si anumite servicii - marketing research, advertising, consultanta PR, consultanta HR. Diferentele salariale se datoreaza mai ales rezultatelor obtinute, comisioanele din sales&marketing putand duce insa castigurile unui simplu angajat peste cele ale managerilor, spun specialistii in resurse umane. "Pachetul salarial al unui angajat in vanzari poate concura cu un salariu de middle - top management. Acest lucru se datoreaza in primul rand comisioanelor. Candidatii cunosc situatia din piata si speculeaza acest lucru - isi negociaza un comision cat mai avantajos", spune Adina Saulea, consultant in cadrul companiei de recrutare Hudson.

Potrivit acesteia, nivelul salarial depinde si de caracteristicile companiei - astfel, in cazul unei companii in care marketingul este esential, iar dimensiunea si importanta proiectelor de marketing influenteaza vanzarile si profitul, candidatii doriti vor proveni dintr-o companie similara, cu experienta, responsabilitatile si rezultatele apropiate de ceea ce isi doreste angajatorul, pachetul salarial oferit fiind pe masura.

"Un foarte bun reprezentant de vanzari isi poate rotunji veniturile cu pana la 70 % din salariul lunar, iar in cazul pozitiilor manageriale, bonusul poate ajunge sa constituie cea mai importanta parte din venitul total", spune Florin Ochiana, country manager al companiei de recrutare Grafton Recruitment.

Pentru a avea cei mai performanti angajati, firmele se ancoreaza in cheltuieli mai mari - pachet salarial competitiv, pachet de beneficii extrasalariale superior concurentei.

Potrivit Loredanei Vladareanu, Search&Selection Services coordinator al firmei de consultanta HR HART Human Resource, vanzarile si marketingul sunt extrem de legate ca functiuni intr-o companie, fiind interdependente. "Atat vanzarile, cat si marketingul sunt foarte bine recompensate financiar in FMCG, farma si banking", spune aceasta. Pachetele salariale in marketing pornesc de la 400-600 de euro pentru absolventi si pot ajunge la 5.000 de euro sau chiar mai mult, angajatii de top fiind platiti peste media pietei in domenii de genul: FMCG, servicii financiare, farma, IT&C, potrivit datelor Hudson. Un Junior Brand/Product manager poate porni de la 700-800 de euro, mergand apoi spre 1.200-1.500 de euro dupa trei ani de experienta. Salariul unui Senior Brand manager este cuprins intre 2.000 si 2.500 de euro, iar daca responsabilitatile cresc la nivel regional, salariul poate depasi sumele mentionate. Un Marketing manager poate porni de la 2.500 de euro si poate atinge un maxim de 4.000-5.000 de euro, iar salariul unui Sales&Marketing manager poate ajunge si la 6.000 de euro.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: