Cum sa negociezi o marire de salariu

Data publicarii: 26-08-2008 | HR/Cariere

Ti s-a oferit o noua pozitie sau simti ca ai adunat cativa asi in maneca pe care ii poti folosi in negocierea unui salariu mai bun. Indiferent de situatie, principiile de baza ale negocierii raman aceleasi.

Asigura-te mai intai ca intelegi in totalitate cerintele postului si ca abilitatile si competentele tale sunt suficiente pentru a-l duce la indeplinire. Este, de asemenea, foarte important sa te asiguri ca managerii inteleg ce poti face pentru organizatie. Aceste elemnte trebuie sa fie clare inainte de a initia orice negociere.

Daca este vorba de un nou job este important sa stii toate detaliile salariale si odata ce o oferta ti-a fost facuta ia-ti ceva timp sa o analizezi. Daca salariul pare corect in raport cu sarcinile de serviciu e de preferat sa nu incepi o negociere doar pentru a vedea cat de departe poti sa ajungi. Daca in schimb crezi ca remuneratia oferita nu reflecta complexitatea muncii, structureaza-ti argumentele intr-o maniera clara si concisa, pentru a demonstra ca esti cel mai potrivit pentru pozitia respectiva si ca pretentiile tale suplimentare sunt pe deplin justificate.

Daca negocierile vizeaza o marire de salariu pentu postul actual noteaza toate realizarile avute pana in prezent astfel incat angajatorul sa poata avea o imagine clara a ceea ce ai facut pentru companie si sa gaseasca justificata marirea. Poti sa aduci in discutie si salariile oferite de companii din aceeasi industrie pentru o functie similara. E de preferat sa programezi o discutie pe aceasta tema in loc sa te arunci intr-o negociere inopinata dupa masa de pranza sau in drum spre birou. Evita sa compari salariul tau cu cel al colegilor, o negiciere trebuie sa fie bazata pe abilitatile tale.

Daca negocierea a avut succes asigura-te ca o oferta verbala este urmata si de una scrisa. In schimb, daca nu ai ajuns la rezultatul dorit exprima-ti nemultumirea dar accepta decizia intr-o maniera profesionla.

George Trifu